Güncelleme Tarihi:
Süt dişleri 3-12 ay arasında görünmeye başlar ve 3 yaşına gelindiğinde genelde yerlerini tamamen almış olurlar. Çıkmaya başladıklarında bebeğiniz huzursuzlanabilir ve sürekli bir şeyler çiğnemek ister. Bu durumda diş çiğneme halkası gibi çiğneyebileceği bir şey verebilir ya da diş etlerine temiz bir parmakla masaj yapmayı deneyebilirsiniz.
Kalıcı dişlerin sağlıklı ve güçlü çıkmalarına yardımcı olduklarından süt dişlerin bakımını yapmak gerçekten önemlidir. İlk dişin çıkmasından hemen sonra sabahları ve yatmadan önce nazik, dairesel bir hareketle fırçalamaya başlamalısınız. Dişin içini, dışını ve diş etine kadar her yüzeyini, ayrı ayrı her dişe zaman ayırarak fırçaladığınızdan emin olun.
Çocukların dişleri yüzde 50 daha incedir. Bu yüzden uzman korumaya ihtiyaçları vardır. 2 yaş ve altı çocuklar için özel olarak üretilmiş dış fırçası ve diş macunu kullanımı, hem diş fırçalamaya alışkın olmayan çocukların rahat etmesini sağlar, hem de süt dişlerinin sağlıklı gelişimini destekler. Küçük ağızlarda rahatça kullanılmak üzere çocuklar için özel olarak tasarlanmış küçük uçlu ve yumuşak kıllı çocuk diş fırçasına bir parça florürlü diş macunu sürün.
Bebekler büyüdükçe tatları daha iyi ayırt etmeye başlar ve tatlı yiyeceklere yönelir. Oysa ki bu tatlı besinlerde bulunan şeker, çocuğunuzun ağzındaki doğal bakterilerle reaksiyona girer ve dişlere saldırarak çürüklere yol açan zararlı asitler üretir. Eğer süt dişleri çürük yüzünden erken yitirilirse, çocuğunuzun kalıcı dişlerinin gelişimini etkileyebilir.
Çocuğunuzun ilk dişinin çıktığı andan itibaren diş hekimine gitmeye başlamalı ve diş hekimi aksini söylemedikçe her 6 ayda bir bu ziyareti tekrarlamalısınız.
Diş hekimini düzenli olarak ziyaret etmek çocuğunuzun diş bakımında önemli bir rol oynar. Bu ziyaretler çocuğun yeni ve bazen de garip ortama alışmasını ve yıllar boyu sürecek iyi alışkınlıklar edinmesini sağlar.