Minik bebeğiniz için masaj önerileri

Güncelleme Tarihi:

Minik bebeğiniz için masaj önerileri
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2010 12:30

Bebeğinizin sağlıklı gelişimi için masaj yapmanın ne kadar önemli olduğunu biliyor musunuz?

Haberin Devamı

Avustralya’da yenidoğan bakım merkezinde görevli Dr. Kwee Bee Lindera’nın Nisan 2000 yılında yaptığı araştırmada, başlangıç olarak 1 aylıktan daha küçük bebeklerde 10 dakikalık kısa bir masajın tercih edilmesi gerektiğini bildirdi.

Bebek masajına bebek doğduktan 2 hafta sonra başlanabilir. 28 haftalık doğan bebeklere 5 dakikadan daha kısa süreli masaj uygulaması yapılabilir.

Bebeğin masaj sırasında verdiği rahatlama cevabına göre masajın süresi uzatılabilir. Masaj süresi uzadıkça bebeğin vücudunda yeni duyular ve yeni uyarılar açığa çıkar.

Ortalama Olarak 15-20 Dakikalık Bir Süre Masaj için Yeterli

3-4 aylık bebek daha az hareketli olduğu için bu süreyi daha kolay tolere edebilir. Bebeklerin hareketlenmeye başlamasıyla birlikte uzun süre aynı pozisyonda kalmak istemeyebilir. Masaj seansının süresi ve sıklığı esas olarak bebeğin ve annenin birbiri ile uyumlu oldukları; keyif ve diyalog halinde oldukları zaman dilimine bağlı olarak belirlenmelidir.

Haberin Devamı

Bebek Masajı Yapılırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bebek masajının yapıldığı odanın sıcak (ortalama 24-26 derece); sessiz; sakin olmasına özen gösterilmeli. Bebek ve annenin rahatlaması için hafif seste sevdikleri bir müzik çalınabilir. Bebeğin masaj yapılan ortamda güvenliği mutlaka sağlanmalı. En güvenli yer yumuşak bir zeminde yerde yapmaktır. Bebeğin keyifli olduğu zamanın tercih edilmesi çok önemlidir.

Anne bebeğiyle ilk ilişkisini ona dokunarak kurar, yaşamın erken döneminde bebekler görme ve işitmeden çok, koku ve dokunma duyuları yardımıyla çevreyi tanırlar. Bebek annesinin dokunuşlarıyla dünya ile iletişim kurmaya başlar, anne bebeğine dokunarak onu sever. Dokunma duyusunun masaj yöntemiyle uyarılmasının bebeklerdeki olumlu etkileri gösteriliyor.

Masajın bebeklerde görülen sindirim bozuklukları, infantil kolik, uyku düzensizlikleri gibi sorunlarda etkin bir tedavi yöntemi olabileceği düşünülüyor. Ancak masajın büyüme, gelişme ve iletişim üzerindeki etkileri halen araştırılıyor.

Uzman Fizyoterapist
İmran Erkanat Toylan

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!