Mineraller hangi gıdalardan nasıl alınır?

Güncelleme Tarihi:

Mineraller hangi gıdalardan nasıl alınır
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2015 15:21

Vücudun gelişmesi ve sağlığın korunması için minerallere ihtiyaç vardır.

Haberin Devamı

Mineraller doğada yaygın olarak görülen inorganik maddelerdir. Vücudun büyümesi ve gelişmesi, yaşamın sürdürülmesi ve sağlığın korunması için minerallere gereksinim vardır. Mineraller birçok işlevi düzenleyen elzem besin öğeleri grubudur. Vücut yapısının oluşmasına da yardımcıdırlar. Kemik, diş, kas, kan ve diğer dokuların da yapısında bulunurlar.

MİNERALLER HANGİ GIDALARDAN NASIL ALINIR?

1-KALSİYUM

Süt ve süt ürünleri en iyi kalsiyum kaynağıdır. Süt ve süt ürünlerindeki kalsiyumun emilimi çok yüksektir. Yeşil yapraklı sebzeler, kuru meyve, kuru baklagillerde kalsiyum kaynakları arasındadır. Yeşil yapraklı sebzeler ve kurubaklagillerdeki kalsiyum emilimi ise süt ve süt ürünlerine göre daha düşüktür. Yeşil yapraklı sebzelerde bulunan okzalatlar (okzalik asit) ve tahıllarda bulunan fitatlar (fitik asit) kalsiyumla birleşerek ince barsaklardan emilimi engeller.

Haberin Devamı

Mineraller hangi gıdalardan nasıl alınır

2-POTASYUM

Fazla şeker, diüretikler, laksatifler, fazla tuz, alkol ve stres bu mineralle vücuttan atılır. Et, süt, sebze, meyveler ve kurubaklagillerde bulunur.

3-MAGNEZYUM

Magnezyum kaynakları soya fasulyesi, kuru yemişler, kuru baklagiller, süt, balık, yeşil yapraklı sebzeler ve tahıllardır. Besinlerin Haşlanma veya buharla pişirilmesi magnezyum değerlerini düşürmektedir. Olabildiğince taze şekilde tüketmek gerekmektedir.

 

Mineraller hangi gıdalardan nasıl alınır
 

4-DEMİR

Yumurta sarısı, et, balık, ciğer, dalak hayvansal kaynaklı demir içerir. Yeşil yapraklı sebzelerde ise bitkisel kaynaklı demir bulunur. Bitkisel kaynaklı demirin emilimi hayvansal kaynaklı demire göre zordur. Diyette C vitamininin ve demir yönünden zengin yiyeceklerin birlikte bulunması, bitkisel kaynaklı demirin emilimini arttırır. Bu yüzden demirden zengin gıdaları bol yeşillikle birlikte tüketmeniz önerilir. Yemek esnasında çay içilmesi de demirin emilimini azalttığından, çayın öğün aralarında ve açık olarak içilmesi gerekmektedir.

Haberin Devamı

5-KROM

Yumurta sarısı, istiridye, yer fıstığı, üzüm suyu, peynir, buğday ve mayada bulunur.

6-FOSFOR

Protein yönünden zengin besinler fosfor içeriği açısından da yüksektir. Süt ve ürünleri, et ürünleri, tavuk, balık, yumurta, tahıllar, kuru baklagiller ve yağlı tohumlar önemli fosfor kaynağından zengin besinlerdendir.

 

Mineraller hangi gıdalardan nasıl alınır
 

7-SODYUM, KLOR

Sodyum ve klorun temel kaynağı tuzdur. Salamuralar ve taze sebzelerde de bulunmaktadır. Sodyum ve klor eksikliği oldukça nadir gözükmektedir.

Diyetisyen Özge YÜKSEL

BAKMADAN GEÇME!