Mim ustaları İstanbul’a geliyor

Güncelleme Tarihi:

Mim ustaları İstanbul’a geliyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2012 12:40

Uluslararası Mim Festivali için geri sayım başladı.

Haberin Devamı

Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmek için zorlu bir yol çıkan Çağdaş Mim Sanat Enstitüsü Derneği kurucuları Vedat Zar ve Kemal Maden, Uluslar arası Mim Festivali’ni hayata geçirmek için son hızla çalışmalarına devam ediyor. 22-25 Mart arasında gerçekleşecek festival, birçok yönüyle bir “ilk” olacak ama kısıtlı zaman ve sponsor eksikliği onların en büyük düşmanı…

Dünyanın pandomimde en iyi ismi Marcel Marceau’nun doğum günü vesilesiyle 22 Mart’ın Dünya Mim Günü ilan edilmesi, yıllardır akıllarında olan festivali yapmak için ikilinin hareket geçmesini sağlamış. 2 kişiyle başlayan organizasyon şu anda 25 kişiyle ilerliyor. 5 yıldır pandomim sanatını icra eden Zar, tüm dünyadaki mim sanatçılarına yaptıkları duyuru sonucunda 2 günde 25 ülkeden 80 başvurunun olduğunu kaydediyor. Şu an için yurt dışından 15, Türkiye’den 6 grup ya da birey katılacak fakat sponsor sıkıntısı devam ederse bu sayı düşebilir.

Haberin Devamı

Festivalin hiçbir maddi kaygı gütmeden organize edildiğini söyleyen Zar ve Maden bu işin Don Kişot’u olduklarını söyleyip festivalin amacını şöyle anlatıyorlar: “Festival ile tiyatroda alan bulamamış, sahneye çıkamayan ama gerçekten kaliteli işler yapan birey ya da gruplara alan yaratmak ve onlara uluslar arası camiaya kendilerini tanıtacakları bir kapı olmak istiyoruz. Ayrıca bu festival Türkiye’de 58 yıl önce bu işe başlamış ve ülkenin yaşayan değeri olan Erdinç Dinçer onuruna yapılacak. Sağlığı yerinde olsa o da katkı sağlayacaktı bize hatta.”

İstanbul dünya sanatçıları için önemli

Yurt dışındaki sanatçılardan büyük ilgi gördüklerini söyleyen Zar, “Katılımcı birey ya da gruplar kendi ülkelerinde oldukça popüler olmalarına karşın, gönüllü olarak gelmeyi hemen kabul ettiler. Çünkü İstanbul iki kıtayı birleştiren özel bir şehir. Dolayısıyla bu festival destek alırsa birkaç yıl içinde dünyada ses getirecek ciddi bir festivale dönüşebilir” diyor.

Bu isimler sadece gösteri için değil konferansta konuşmak ve atölye çalışmalarına katılmak için de geliyorlar. Organizatörler özellikle akademik kariyeri olan, sanatını icra etmeye devam eden ve eğitmenlik vasfı yüksek kişileri seçmeye özen göstermiş.

Haberin Devamı

Festival engelli sanatseverleri de unutmuyor

Engelli sanatseverler için özel gösterilerin bulunacağı festivalde, Mehmet Sefa Öztürk isimli engelli sanatçı gösteri yapacak. Öztürk, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı’ndan mezun olduğu gün kaza geçirip belinden aşağısı tutmayan bir bale sanatçısı. Beli kırık olmasına rağmen gösteride yer alacak Öztürk için ayrı bir sponsor desteği gerekiyor.

“Her yönüyle ilk ama bu bize ayak bağı oluyor”

Organizatörler, bu kadar ilki gerçekleştirmenin heyecanını yaşarken, bu özelliklerin bir yandan da onlara ayak bağı olduğunu dile getiriyorlar. Çünkü birçok kurum daha önce yapılmamış bir organizasyona sponsor olmaya çekiniyor. Vedat Zar ise sokak sanatlarının tüm dünyada ilgi çektiğini, uzun vadede İstanbul için büyük bir marka olacağını düşünüyor ve kurumların bu ilgisizliğini anlamadığını söylüyor.

Haberin Devamı

Festivalde neler olacak?

Festivalin ilk günü Beyoğlu Sineması’nda Dünya Mim Konferansı yapılacak. Şehirdışı Tiyatrosu’nun kurucusu olan tiyatrocu Yaşar Nezih Eyüpoğlu da ilk gün özel bir gösteri sunacak. Sonraki günler, atölye çalışmaları, çocuklara özel pandomim gösterileri, İstanbul’un muhtelif yerlerinde akşam 6 ya kadar iskele ve sokaklarda gösteriler, canlı heykeller, müzisyenler sanatlarını icra edecek. Atölye Curcunabaz, Anatole Sokak Tiyatrosu, Türkiye’de yaşayan Amerikalı grup Kalp Atışı da yine katılımcılar arasında…

Festivale nasıl destek olunabilir?

• Yurt dışı ve şehir dışından gelecek sanatçıların konaklaması. Oteller dışında ünlüler de tıpkı Fransa’daki Kukla Festivali’nde olduğu gibi konuk sanatçıları evlerinde ağırlayabilir.

• Özellikle belediyelerin destek olmaması durumda sahne ihtiyacı var.

• Festivalin duyurulması konusunda reklam desteği gerekli.

Festival organizasyonu için gönüllü katılımcılar için toplantılar yapılıyor. Yönetmen, oyuncu, web tasarımcısı, fotoğrafçı ve birçok alanda yetkin kişiler ekibe destek olabilir. Gösterilerde bulunmak isteyenlerin beden ağırlıklı bir sanat icra etmeleri yeterli.

Haberin Devamı

www.istanbulmimefest.com

Hazırlayan: Hanife Yaşar

BU OYUNUN ADINDA MEYMENET YOK

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!