Migren, Hamilelikte Yön Değiştiriyor

Güncelleme Tarihi:

Migren, Hamilelikte Yön Değiştiriyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2010 11:15

Hem migren hastası hem de hamileyseniz bu bilgiler çok işinize yarayacak.

Haberin Devamı

Hem migren hastası hem de hamileyseniz bu bilgiler çok işinize yarayacak. Nörolog Dr. Emel Gökmen, hamilelikte migren hastalığı ile ilgili tüm merak edilenleri anlattı.

Migren her beş kadından birinde görülen, özellikle doğurgan çağdaki kadınların sorunudur. Çok şiddetli olan ataklar ve tekrarlayan ilaç alımları anne adayı her kadını düşündürür. Ancak hamilelikte yaklaşık % 70 oranında migren atakları azalır. Özellikle ilk 3 aydan sonra ataklar tamamen ortadan kalkabilir.

Bu şanslı hamilelerin öncesindeki migren ataklarında hormonal bağlantı çoğunlukla vardır. Bu hastaların geçmişlerindeki dikkat çekici nokta, adet döneminde mutlaka migren ataklarıyla karşılaşmalarıdır. Muhtemelen hamilelikle hormonlardaki artış ve aylık döngünün kaybolması atakların durmasına neden olmaktadır. Bir grup hamilede migren atakları aynen devam eder. Çok daha azında artar. Çok nadiren hamilelikte migren başlayabilir.

Eğer azalan gruba dahil değilseniz, hamilelik kabus haline gelebilmektedir. Migren atakları azalan grubun çoğunluğunda da ilk 3 ayda ağrı olmaktadır. İlk 3 ayın kusmalarla birlikte seyretme oranının yüksekliğini düşünürsek ağrı, atağa dahil olan bulantı-kusma ile ilk 3 ay kabusa dönmektedir. Hamile kalmayı düşünen ve hamile tüm migrenli kadınlar iki önemli sorunun çözüm arayışı içindedirler:

1.Hamile kalmadan önce migreni tedavi ettirmeli miyim?
2.Hamileyim, ilaç kullanamıyorum, ağrılara dayanamıyorum, çaresizim. Hangi ilacı kullanmalıyım? Bebeğim zarar görür mü?

Migrenin Tedavi Seçenekleri

İlaç tedavisi sıklığı azaltmak ve atağı tedavi etmek olarak ikiye ayrılır. Sıklığı azaltıcı tansiyon, epilepsi, depresyon ilaçları kullanılmaktadır. Bu tedavilerle başarı her hastada olamayabilir. Bu ilaçlarla ağrı azalsa bile bir bölümünde geri dönüşler olabilir. Sorun bu ilaçların hamilelikte kullanılması uygun değildir.

Fitoterapi ürünleri kullanılmaktadır. Bazı bitkisel ilaçların düşük yaptırıcı, bebeğe toksik vb. özellikleri olabilir. Bitkilerde bir nevi ilaçtır. Kullandığımız ilaçlar kadar etkinlikleri çalışılmamıştır. Bu nedenle hamilelikte kullanımında dikkatli olunmalıdır.
Migren cerrahisi, bot-ox vb uygulamalar hamilelikte uygulanamaz.

Akupunktur migrende başarılı olabilir. Hamilelikte dikkatli ve deneyimli bir akupunkturist uygulamalıdır. Her hastada etkili olmaması ve uygun olmayan tedavilerde düşük riski içerebilmektedir.

Nöral Terapi: Ülkemizde çok tanınmamakla birlikte batı tıbbı içinde yer alan, ağrı tedavisinde özellikle migrende çok etkili bir tedavi yöntemidir. Hamilelik öncesinde migrenin nedenini ortaya çıkarıp tedavi ettiği için hasta migreni olmadan rahatlıkla hamile kalabilmektedir.

Hamilelik sırasında ise ilaç tedavisi olmadığı için nöral terapi rahatlıkla uygulanabilmektedir. Ağrılar kontrol altına alındıktan sonra hamilelik rahat bir şekilde devam etmektedir. Migren etiolojisinde yer alabilen ancak hamilelikte tedavi yapılması uygun olmayan bazı alanlar mevcuttur. Uterus, overler, hipofiz bezini düzenleyen tedaviler doğumdan sonraya bırakılmaktadır.

Yapılan çalışmalar hamilelikte migren atakları olan hastaların çocuklarında belirgin sorun olmadığını göstermektedir. Saptanan tek farklılık bebeklerdeki daha düşük doğum ağırlığıdır. Ağrı kesici olarak parasetamol dışındakiler uygun görülmemektedir. Ancak hamilelik gibi özel ve hassas bir dönemin migren ağrılarıyla kabusa dönmesi dayanılmazdır.

Migren Hastası Hamilelere Öneriler

1. Atak tetikleyici faktörlere çok dikkat edin. (Açlık, uyku düzeni bozulması, bazı yiyecekler vb.)
2. Atak sırasında çoğunlukla sadece parasetamol kullanılabilir. Migrene özel ilaçları hekiminize danışmadan kullanmayın.
3. Atak sırasında sakin, sessiz, karanlık bir odaya çekilmek, bazen başa soğuk uygulamak yardımcı olabilir.
4. En önemlisi çaresiz hissetmeyin, bebeğinize zarar vermeden yapılabilecek bilimsel tedavi seçeneği olan nöral terapiyi yaptırın.

Haberin Devamı

HAFTA HAFTA HAMİLELİK

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!