Güncelleme Tarihi:
Genel olarak kadınların yüzde 18'i ve erkeklerin yüzde 6'sı migren tipi baş ağrısı yaşıyor. Ancak kadınlar, 9 ay için de olsa biraz daha şanslı çünkü gebelikte migren ağrısının azaldığı hatta yok olduğunu söyleniyor.
Migreni başın yarısında, zonklayıcı tarzda ağrı olarak tanımlayan Jinekolog Mine Kaymakçı, hastalığın özelliklerini ve hamilelikte nasıl bir değişim gösterdiğini anlatıyor.
Migrenin Belirtileri
Migrende ağrı ile birlikte bulantı ve kusma da görülebilir. Ağrı öncesinde, migren gözlerde uçuşma-beneklenme hissi veya geçici görme kaybı olabilir. Başın veya yüzün yarısında, hatta bazen bir taraf kolda veya bacakta uyuşma, karıncalanma, his kaybı gibi daha ağır belirtiler de bazen görülür. Eğer ağrı kesici alınmazsa ağrı en az 4 en çok 72 saat sürebilir.
Migren gebelikte genellikle düzelir. Gebelikten önce migren atağı geçiren kadınların yüzde 60-80’inde, gebeliğin 4. ayından sonra ataklarda azalma veya tamamen iyileşme gözlenmiştir. Yine de gebelikte artan östrojen (kadınlık hormonu) düzeylerinin migreni azaltıcı veya tedavi edici etkisi olduğu düşünülmektedir. Östrojen, ağrı eşiğini yükseltmekte ve vücudun ağrı kesici özelliği olan birtakım maddeleri salgılamasını uyarmaktadır. Gebeliğini pozitif duygular içinde geçiren kadınlarda, iyileşme daha belirgindir.
Az bir grup gebede de ilk migren atağı gebelikte başlayabilir veya önceden var olan ataklar sıklaşabilir. Özellikle ailevi migreni olan gebelerde bu durumla daha sık karşılaşılmaktadır. Stres, kötü sosyoekonomik koşullar ve istenmeyen gebelik, gebeliği kabullenememe gibi negatif duyguların da migren ataklarını başlattığı veya mevcut migreni kötüleştirdiği bilinmektedir.
Hamilelikte Migreni Azaltmanın Yolları
Migreni olan gebelerin, atak sıklığını azaltmak için alabileceği birtakım önlemler vardır. Kafein, çikolata, alkol, tütsülenmiş besinler, kızartma genellikle migreni tetikler.
Uykusuzluk, gerilim, uzun süreli açlık da migren atağını başlatabilir. Öğün atlamamak, düzenli beslenip, düzenli uyumak, gevşetici egzersiz ve nefes tekniklerine başlamak migreni önleyebilir veya ağrı kesici gereksinimini minimuma indirebilir. Magnezyum desteği de faydalı olabilir.
Migren atağı esnasında ise parasetamol türevi ağrı kesiciler ilk seçenek olmalıdır. Bu noktada kriter doktorunuza danışmadan hiçbir ilaç kullanmamaktır. Çünkü çok basit ve masum görünen bazı ağrı kesiciler, gebeliğin son aylarında kullanılırsa bebekte kalp sorunlarına, sizde kanama pıhtılaşma bozukluğuna yol açabilir. Ya da daha ciddi, sakatlık gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Neyse ki, gebelikte rahatça kullanabileceğiniz pek çok ağrı kesici vardır. Doktorunuzun önereceği ilaçları ise güvenle kullanabilirsiniz.