Güncelleme Tarihi:
Yoğurt, özellikle kemik gelişimi açısından çok önemli olan kalsiyumdan zengindir ve emilimi de diğer besinlerle mukayese edilemeyecek kadar iyidir. Hem çok iyi bir besin kaynağı olması hem de sağlık üzerindeki sayısız yararları göz önüne alındığında yoğurt, bebek ve çocuk beslenmesinde vazgeçilmez bir besindir.
Yoğurdun süt ile besin içeriği aynıdır. Protein, kalsiyum, fosfor, riboflavin, tiamin, vitamin B12, folat, niasin, magnezyum ve çinko yönünden zengindir. Yoğurttaki proteinin hem biyolojik değeri çok yüksektir (vücut için gerekli tüm amino asitleri içerir) hem de emilimi çok iyidir.
Süt ve yoğurt arasındaki en büyük fark
Bizim toplumumuzda sütün içeriğindeki şekerin iyi emilememesine bağlı karın ağrısı gibi yakınmalar çok sık görülür. Yoğurt tüketiminde ise bu sorun çok daha az yaşanır.
Yoğurdun iyi bir besin kaynağı olmasının yanı sıra insan sağlığı için en önemli yararı probiyotiklerden kaynaklanır. Probiyotikler yoğurdun fermantasyonunda rol oynayan yararlı bakterilerdir. Bu bakteriler özellikle barsak florasını düzenleyerek insan sağlığı üzerinde çok yararlı etkiler oluştururlar. İmmun sistemi güçlendirirler, alerjik hastalıklar üzerinde olumlu etkileri vardır, ishallerin süresini kısaltırlar, çeşitli enfeksiyonların sıklığını azaltırlar, kabızlığı önlerler ve barsakların iltihabi hastalıklarının şiddet ve sıklığını azaltırlar.
Çocuğunuza yoğurdu sevdirmek için meyvelisini deneyin
Yoğurdun bebekler ve çocuklar tarafından daha sevilerek tüketimlerini sağlamak için meyveli yoğurtlar da hazırlanabilir veya satın alınabilir. Meyveli yoğurtların içerikleri küçük değişiklikler göstermekle beraber aynı şekilde besleyici ve yararlıdır.
Prof. Dr. Hasan Özkan
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı