Güncelleme Tarihi:
Mevsimsel depresyon düzenli olarak sonbahar ve kış aylarında güneş ışığının azalmasıyla ortaya çıkan bir duygulanım bozukluğudur. Bu depresyon türünde diğer depresyon tiplerindeki belirtilerin aksine, fazla uyuma, aşırı yeme, kilo alımı ve bitkinlik daha sık görülmektedir. Sonrasında genellikle çökkünlük, kaygı ve huzursuzluk ortaya çıkar.
Bu rahatsızlığı yaşayanların sabah yorgun ve zor uyandığını, enerjisinin azaldığını, konsantrasyon güçlüğü çektiğini kaydeden Uzman Dr. Özalmete, mevsimsel depresyonunun diğer sonuçlarının sosyal çevreden uzaklaşma, karamsarlık ve umutsuzluk, hayattan keyif almama olduğunu ifade etti.
Modern yaşama uyumu bozan bu hastalığın, intihar girişimine varan ağır depresyon biçimine dönüşebileceği uyarısında bulunan Uzm. Dr. Özalmete, "Bu nedenle her kış özellikle yorgunluk, kilo alma, aşırı uyuma gibi depresyon belirtilerini yaşayan kişilerin tanı ve tedaviye başvurmalarını öneriyoruz” diye konuştu.
Bu depresyon tipinin tedavisi seçenekleri arasında genellikle ışık terapisi (fototerapi) yöntemi etkili sonuçlar veriyor. Tedavide tanısal değerlendirme çok önemlidir. Çünkü hangi tedavi yönteminin tercih edileceğine, psikiyatri uzmanının ayrıntılı değerlendirmesi sonrası hastanın kişisel özellikleri dikkate alınarak karar verilir. Fototerapide, gün ışığı ritminin taklit edilmesinin daha etkili olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle ışıkla terapi seansları özellikle sabah saatlerinde gerçekleştirilir. Antidepresan ilaçları da diğer bir tedavi seçeneğidir. Psikoterapinin depresyon tedavisinde yüksek oranda etkili olduğu kanıtlanmıştır.