Mevsim değişikliğine dikkat! Bazı hastalıklar daha fazla görülüyor

Güncelleme Tarihi:

Mevsim değişikliğine dikkat Bazı hastalıklar daha fazla görülüyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2020 18:22

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kemal Yıldız, "Yaşam tarzında meydana gelen değişikliklere ek olarak hastalık etkeni olan mikroorganizmalar ile ilgili durumlarda bazı hastalıkların soğuk havalarda daha sık ortaya çıkmasına neden oluyor." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Yaşanan artışlarda mevsimsel faktörlerin etkili olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Kemal Yıldız, şunları söyledi: "Hava sıcaklığının düşük seyrettiği mevsimlerde bazı hastalıklarla daha fazla karşılaşılması birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Havaların soğuması ile birlikte kapalı ortamlarda daha fazla zaman geçiriliyor ve böylelikle bulaşıcı olan hastalıkların yayılması kolaylaşıyor. Yaşam tarzında meydana gelen değişikliklere ek olarak hastalık etkeni olan mikroorganizmalar ile ilgili durumlar da bazı hastalıkların soğuk havalarda daha sık ortaya çıkmasına neden oluyor. Örnek olarak, mevsimsel grip hastalığının nedeni olan influenza virüsünün damlacıkları, nemli ve soğuk havalarda daha uzun süre canlılığını koruyor. Böylelikle daha hızlı olarak yayılma özelliği kazanıyor. Hastalık oluşturma potansiyeline sahip mikroorganizmaların sıcaklık ve nem dışında kuruluk ve güneşin UV ışınlarından da etkilenebilir. Bu faktörler arasında sıcaklığın bir adım önde olur."

Haberin Devamı

Grip ve nezle gibi hastalıklar solunum yollarını etkileyebilir

Virüslere bağlı olarak oluşan grip ve nezle gibi hastalıkların, özellikle solunum yollarını etkileme eğilimi gösterdiğini aktaran Yıldız, grip belirtilerinin genellikle bir hafta içerisinde gerilediğini, ancak özellikle hastalığın ilk 3 gününde halsizlik, yorgunluk ve öksürük gibi belirtilerin can sıkıcı düzeye ulaşabildiğine işaret etti.

Nelere dikkat edilmeli?

Mevsimsel solunum yolu hastalıklarının belirtilerini gösteren kişilerin özellikle evlerinde kalmaları ve istirahat etmeleri tavsiyesinde bulunan Yıldız, şu değerlendirmelerde bulundu: "Bu süre zarfında mümkün olduğunca yatarak dinlenmek ve sağlıklı beslenmek de önem arz ediyor. Hastalık esnasında evde kalmak, hem bulaşı azaltıyor hem de hastanın daha hızlı toparlanmasını sağlıyor. Grip ve nezle olan kişilerde hava yollarının hastalığa bağlı olarak tıkanması sonrasında nefes alma ile ilgili problemler ortaya çıkabiliyor. İyileşme sürecinde düzgün nefes almanın önemine değinirken yatılan odanın havasının nemlendirilmesi veya yatmadan önce sıcak bir duş alınması gibi uygulamalar sayesinde nefes almada rahatlama sağlanabilir. Aynı zamanda grip hastalığının ateş yüksekliği ile seyrettiği dönemde vücutta sıvı kaybı da meydana gelir. Azalan vücut sıvısının bolca su tüketerek yerine konması gerek."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!