Güncelleme Tarihi:
Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Baysal, dudağın metal içecek kutularıyla temasının gündelik hayatta hastalık oluşturmadığını ancak enfeksiyon yapabilen fırsatçı mikroorganizmaların vücuda alınmasını sağlayabileceğini bildirdi.
Baysal, yaptığı yazılı açıklamada, ambalajlı 100 metal kutu içecek toplayarak, metal kutulu içeceklerin insan sağlığı üzerindeki etkisini ve vatandaşı bekleyen tehlikeleri incelediğini kaydetti.
Açıklamasında, metal kutulu içecek ambalajlarının yol açabileceği enfeksiyon risklerini bir raporla ortaya koyan Baysal, teneke kutuların dış ortamlarda saklanma koşullarının, kutuların üzerinde enfeksiyon barınma riskini artırdığını bildirdi.
"Dudağın metal içecek kutularıyla teması gündelik hayatta hastalık oluşturmaz ancak bu temas, enfeksiyon yapabilen fırsatçı mikroorganizmaların vücuda alınmasını sağlayabilir" ifadesini kullanan Baysal, bu mikroorganizmaların, sindirim, solunum ya da ağız bölgesinde bulunabilecek çatlaktan vücuda girdiğini ve solunum, idrar yolu enfeksiyonuna neden olduğunu, sarılık ve tüberküloz gibi ciddi hastalıklara neden olabileceğini aktardı.
Baysal, hastalık riskinin sanılandan daha yüksek olabileceğini kaydederek, içeceklerin teneke kutusunun üretimden raf satış aşamasına kadar kolonize olan mikroorganizmalarla temas edebildiğini belirtti.
Kutulu içeceklerin yol açabileceği risklerin çeşitli önlemlerle azaltılabileceğini vurgulayan Baysal, üretim aşamasında eklenebilecek basit bir koruyucu tabakanın kullanılması ya da alternatif kapak geliştirilmesiyle mikroorganizmanın vücuda geçmesinin en düşük seviyeye getirilebileceğini bildirdi.
AHT