Güncelleme Tarihi:
Bahar mevsiminin aslında yavaş yavaş hareketlenen ve kıştan uyanan metabolizmayı hareketlendirmenin tam da zamanı olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Şükran Yıldız, “Bunun en güzel yolu sağlıklı ve dengeli beslenmekten geçiyor. Sağlıklı beslenmenin ana koşulu ise mevsiminde taze meyve ve sebzeleri tüketmekten geçiyor. Çünkü yorgunluk, bitkinlik ve halsizlik gibi şikayetlerin temelinde vitamin-mineral eksiklikleri yatabiliyor” diyor. Şükran Yıldız, bahar yorgunluğuyla baş etmeyi sağlayacak önerilerde bulundu.
Bu dönemde en çok ihtiyaç duyduğumuz vitaminler bol bol antioksidan taşıyan C vitamini, E vitamini ve B grubu vitaminler. Selenyum, çinko, magnezyum, kalsiyum büyük önem taşıyor. C vitamini kivi, portakal, mandalina, maydanoz, ıspanak, kuşburnu vazgeçilmezimizken E vitamini fındık, badem, ceviz, zeytinyağında bolca bulunur. Bizi ruhsal anlamda iyi hissettiren güzel bir B grubu vitamini Tiamin! Tiamin yani B1 vitamini tam buğdayda, yulafta ve kuru bakliyatlarda bulunur. İyi bir protein kaynağı olan yumurta, peynir, balık, kırmızı et, hindi eti beslenmede mutlaka bulunmalıdır. Güne dinç başlamak isteyenler için sebzeli bir omlet enerji deposu olacaktır. Protein tüketince yanında bol C vitaminli mevsim yeşilliklerini ihmal etmemek gerekir. Gün içinde uzun açlıklar yaşamak enerjinizi düşürüyorsa kuru meyveler, kuru yemişler ve yoğurt enerjiyi geri getirecektir.
• 2 su bardağı su
• 2 yemek kaşığı ekinezya
• 1 çay kaşığı taze zencefil
• 2 dilim yeşil elma
• 1 çubuk tarçın
Tüm malzemeleri kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra 2-3 dakika daha bekleyin ve soğumaya bırakın. Süzerek sıcak veya ılık tüketebilirsiniz.
• 1 orta boy kivi
• 1 su bardağı kefir
• 10 adet çiğ fındık
• 4-5 yaprak taze nane
Tüm malzemeleri blenderdan geçirip taze tüketin.
• Yarım orta boy muz
• 5-6 adet çiğ badem
• 1 tatlı kaşığı kakao
• 2 adet yumuşak kuru hurma
• 1 su bardağı süt
Tüm malzemeleri blenderdan geçirip taze tüketin.