Güncelleme Tarihi:
Ürolojik hastalıklar hakkında yanlış bilinen birçok konu vardır. İşin doğrusunu Üroloji Uzmanı Op. Dr. Kadir Önem anlattı.
Mesane kanseri böbrekten süzülen idrarın dışarıya atılmadan önce depolandığı organ olan idrar torbasının kanseri olarak tanımlanır. Mesane kanseri birçok kimyasal madde ile ilişkilidir. Özellikle sigara mesane kanseri oluşumu ve tekrarı açsından önemli bir risk oluşturur. Sigara kullanma oranı günümüzde erkeklerde daha fazla gibi görünse de kadınlarda da hızla artmaktadır. Bu artış kadınlarda mesane kanseri sıklığının artabileceği yönünde endişeleri beraberinde getiriyor. Mesane kanseri her iki cinste de görülebilmektedir. Erkeklerde daha fazla görülmesi tümüyle olmasa da bir parça sigaraya bağlanabilir. Fakat kadınlarda mesane kanseri görülmemesi şeklindeki bir inanış yanlıştır.
İdrar yolu enfeksiyonu (sistit) yaz aylarında kadınlarda olmaz mı?
İdrar yolu enfeksiyonu böbrekten idrar çıkışına kadar olan bölgendeki enfeksiyonların tümünü kapsar. Kadınlarda sıklıkla sorun olan sistit ise idrar torbası enfeksiyonudur. İdrar torbasından sonraki uretra dediğimiz idrarı dışarı atan kısım erkeklerde 20-25 cm iken kadınlarda 3-4 cm’dir. Bu nedenle bakterilerin idrar torbasına yayılıp enfeksiyon yapma ihtimali erkeklere oranla kadınlarda daha fazladır. Enfeksiyona genellikle bakterileriler neden olur. Kötü genital temizlik, tekrarlayan enfeksiyonlar ve şeker hastalığı gibi nedenler idrar yolu enfeksiyonlarını kolaylaştırır. Yaz aylarında kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu görülmemesi inanışı yanlış bir inanıştır. Özellikle yaz aylarında sağlıklı olmayan havuz ve denize girmek bu riski artırır. Sistitten korunmanın en önemli yolu genital hijyeni mümkün olduğunca iyi sağlamaktır.