Güncelleme Tarihi:
"Yumurtalıklar yıllar süren yorucu hizmetin ardından emekliye ayrılmak isteseler de bunu başaramazlar. Bunun yerine rahatsızlıklarını karın içindeki organlara ve buradan da beyne aktararak kadında bazen delilik derecesine varabilen şiddette sinirlilik belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olurlar."
Menopoz henüz yeni tanınmaya başlanan bir olgu olarak 19. yüzyılda yukarıdaki gibi ele alınmıştır. İfadede dikkati çeken en önemli nokta bu dönemlerde doktorların menopoz döneminde ortaya çıkan ruhsal değişikliklere bir saplantı derecesinde odaklanmaları ve bedensel değişikliklerden söz etmemeleridir.
Menopoz döneminde ortaya çıkan ruhsal değişiklikler
Menopozun ortaya çıktığı yaş kadında sıklıkla önemli bazı sosyal değişikliklerin de ortaya çıktığı bir zamana denk gelir. Çocukların büyüyerek evden ayrılması, kadının veya eşinin emekli olması, yaşla görülme sıklığı artan çeşitli hastalıkların ilk belirtilerinin ortaya çıkması, anne veya babada yaşlılığa bağlı ortaya çıkan çeşitli durumlar nedeniyle kadının zamanın önemli bir kısmını onlara ayırmak durumunda olması ve nihayet aile bireylerinden birinin veya bir arkadaşın ölümü gibi olaylar sıklıkla kadının menopoza girdiği zamanlara tesadüf eder.
Son çalışmalar menopozda kadında ruhsal seviyede ortaya çıkan olumsuz değişikliklerin kadının hormonal değişikliklerden geçmesine bağlı olmadığını, daha çok yukarıda sayılan durumlardan bir veya birkaçının bu döneme tesadüf etmesinden kaynaklandığını düşündürmektedir.
Menopoz döneminde ortaya çıkan bedensel değişiklikler
Menopoz dönemi üreme çağında salgılanmakta olan östrojen hormonunun azaldığı bir dönemdir. Kadın bedeninde östrojen hormonuna bağımlı olan dokularda doğal bir gerileme eğilimi ortaya çıkar. Özellikle genital sistem, cilt, kemikler ve kan biyokimyası östrojen hormonu seviyesinin azalmasından etkilenir.
Bu etkilenme bazı kadınlarda ilgili organlarda çeşitli belirtilerin ve hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Menopoz dönemi östrojen hormonu salgısının bittiği değil, yavaşladığı bir dönemdir. Bu nedenle kadından kadına değişmek üzere azalmış olsa da östrojen hormonu salgısı devam eder.
Şimdi sorumuzun cevabını verebiliriz
Menopoz bir hastalık değil, kadının bir çağıdır. Temel değişiklik östrojen hormonu üretimi azalması olduğundan, hormon üretimi belli bir seviyenin altına düşmediği sürece kadın yaşamını sağlıklı bir şekilde sürdürmeye devam edebilir.
Menopoz kendi başına bir hastalık olmamasına karşın bu dönemde yaşa bağlı olarak ortaya çıkma sıklığı artan hastalıkların (hipertansiyon, şeker hastalığı gibi) görülme sıklığı artar.
Menopoz döneminde östrojen hormonu üretimi yetersizliğine bağlı ortaya çıkan belirtiler ve hastalıklar tedaviyle çoğu durumda etkili bir şekilde kontrol altına alınabilirler.