Güncelleme Tarihi:
Vücudumuzun bütün yükünü çeken diz bölgesindeki en büyük iki kemiğin birleştiği noktadaki ince yastıkçıklar menisküslerimizdir. Dizde yükün taşınması ve birçok yöne dönme hareketinin yapılmasını sağladığını söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Turan Uslu, menisküs yırtılmalarının belirtilerini ve sebeplerini sıraladı.
Futbol gibi karşılıklı temas sporlarda dizin dönmesi, ani hareketlerde meydana gelen katlanma, tek diz üzerine yük alınması sonrasında menisküsler yırtılabilir. Sporcularda bu yaralanmalara ön çapraz bağ yaralanmaları da eşlik edebilir. İleri yaş grubunda ise menisküsler herhangi bir travma olmaksızın dizde gelişen dejenerasyon ve kıkırdak hasarına bağlı olarak yırtılabilirler.
Menisküs yırtılmasının belirti ve şikayetleri
Diz içerisinden gelen sesler yırtığın ilk bulguları olabilir. Dizde ödem gelişene dek sporcular oyuna devem edebilir ya da günlük aktiviteler yapılabilir. Ancak ödem geliştiğinde şikayetler oluşur. Şikayetler 24- 48 saat içerisinde gelişir.
• Dizde gerginlik ve şişlik
• Eklem hareket açıklığında azalma
• Dizde sıvı toplanması
• Menisküsün yırtık parçası eklem içine düştüğünde takılma, kitlenme.
Bu durum ancak doktorunuz yapacağı bir manevra ile düzelebilir.
Menisküs tedavisi nasıl yapılır?
- İstirahat
- Buz uygulaması
- Baskı uygulaması, bandaj gibi
- Dizin yukarı alınması şeklinde özetlenebilir.
Cerrahi tedaviye ne zaman başvurulur?
Cerrahi tedavi menisküsün iyileşemediği ve şikayetler oluşmaya devam ettiği zamanlarda planlanmaktadır. Yırtık ve şikayete neden olan menisküs yırtıkları kıkırdakta aşınmaya ve ileri dönemde kireçlenmeye neden olur. Genç, aktif yaşam süren kişilerde menisküs yırtıklarının ameliyat edilmesi önerilir. Yırtığın tipine eşlik eden başka bir patoloji olup olmaması, hastanın yaşına göre doktorunuz uygun tedaviyi, planlayacaktır. Cerrahi sonrası rehabilitasyon tedavinin önemli bir parçasıdır.