Güncelleme Tarihi:
Koronavirüsten sonra tüm dünyayı etkisi altına alan Maymun çiçeği virüsü Türkiye'de de görüldü. SAğlık Bakanı Fahrettin Koca konuyla ilgili açıklama yaparken, Maymun çiçeği hastalığının ülkemiz açısından küresel anlamda bir pandemi taşımadığını ifade etti. İşte, Sağlık Bakanı Koca'nın açıklamaları ve Maymun çiçeği hakkında merak edilenler...
MAYMUN ÇİÇEĞİ TÜRKİYE'DE KAÇ KİŞİDE GÖRÜLDÜ?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cumhurbaşkanlığı Kabinesinin ardından yaptığı açıklamada, "(Maymun çiçeği) Şu ana kadar ülkemizde 5 maymun çiçeği virüsü hastası tespit edildi. Bu beş hastaya filyasyon yapıldı ve yakın çevresi izole edildi. 4 hastamız tamamen iyileşti ve taburcu edildi. 1 hastamız ise izolasyonda. Sağlıkları yerinde, hiç bir sorun yok. Ülkemizde sık görülmemesinin temel nedeni çok yakın temasa ve kapalı ortamda yakın ve uzun süreli temasla bulaşmasıdır. Ülkemiz açısından bir endemi ya da küresel anlamda bir pandemi riski taşımamaktadır" ifadelerine yer verdi.
MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?
Nadir görülen Maymun çiçeği virüsü (Monkeypox) yaygınlaşma hızını arttırırken, virüs; göz, burun, ağız mukozaları gibi temas veya yakın zamanda cilt lezyonlarından bulaşabiliyor. Araştırmalara göre maymun çiçeği virüsünün kuluçka süresi ise genellikle 6-14 gün ya da 5-21 gün olarak biliniyor. Öte yandan bazı antivirallerin kesin olmamakla birlikte maymun çiçeği hastalığında etkili olabileceği belirtiliyor.
MAYMUN ÇİÇEĞİ BELİRTİLERİ
Virüsün ilk belirtileri ateş, baş ağrısı, şişlikler, sırt ağrısı, kas ağrısı ve halsizlik.
Ateş düştükten sonra, genellikle yüzde başlayan ve daha sonra vücudun diğer bölgelerine, çoğunlukla avuç içlerine ve ayak tabanlarına yayılan bir döküntü gelişebiliyor.
Çok kaşıntılı olabilen döküntü değişip bir kabuk oluşturuyor ve farklı aşamalardan geçtikten sonra düşüyor. Yaraları iz bırakabiliyor.
Virüs genellikle kendiliğinden geçiyor ve hastalık 14 ila 21 gün sürebiliyor.
MAYMUN ÇİÇEĞİ TEDAVİSİ
Geliştirilen bazı antivirallerin kesin olmamakla birlikte maymun çiçeği hastalığında etkili olabileceği belirtilmektedir.
Maymun çiçeği hastalığı için semptomları hafifletmek, komplikasyonları yönetmek ve uzun vadeli sekelleri önlemek için klinik bakım ve destekleyici tedavi verilmelidir. Sekonder bakteriyel enfeksiyonlar etkene özgü ve uygun şekilde tedavi edilmelidir.