Güncelleme Tarihi:
Ne kadar çeşitli uzmanlar tarafından karalansalar da karbonhidratlar başımızın tacı. Çünkü vücudumuzun en temel enerji kaynakları karbonhidratlar. Ancak tükettiğimiz karbonhidrat çeşidi de çok önemli. Kan şekerini hızlı yükselten beyaz un, beyaz şeker, pirinç gibi karbonhidratlar yerine tam tahıllı ekmekler, siyah pirinç, bulgur ve tam buğday makarnası tercih etmek gerekiyor.
En sevilen besinler arasında yer alan makarnanın tam buğdaydan üretileni ise sağlığımızı geliştirmek konusunda bize oldukça destek oluyor.
Makarna az suda haşlanmalı ve suyunu çektirerek pişirilmelidir. Makarna pişirilirken içerisinde B vitaminleri suya geçer. Bol suda haşlanan ve suyu süzülen makarnanın B vitamini kaybı oldukça fazladır.
Makarna tamamen yumuşayıncaya kadar pişirilmemelidir. Mümkünse biraz diri bırakılmalıdır. Makarnanın en sağlıklı hali “al dante” adı verilen diri kalmış, dişe gelir halidir. Çok fazla pişen makarna kan şekerini daha hızlı yükseltir.
Makarnayı beslenmede tehlikeli hale getiren makarnanın kendisi değil, soslarıdır. Yağ içeriği yüksek soslar makarnanın kalorisini yükseltir. Makarna, mümkün olduğunca yağsız domates sosu, salça, yoğurt ve peynir gibi daha masum içerikler ile zenginleştirilmelidir.
1 paket tam buğday makarnası, 1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz, 4 adet Satsuma mandalina, 1 yemek kaşığı limon suyu, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, ½ demet göbek marul, 1 demet roka, 1 tutam tuz, 1 tutam karabiber
Makarnayı suda haşlayınız ve süzünüz. Mandalinaları soyunuz, enine üçe böldükten sonra iri dilimler halinde kesiniz. Marul ve rokayı yıkayıp irice parçalayınız. Bir kapta limon suyu, zeytinyağu ve baharatları karıştırınız. Tüm malzemeyi karışıma ilave ederek iyice harmanlayınız.
1 porsiyonu yaklaşık 150 kalori içerir.
[fotogaleri=1294]