Güncelleme Tarihi:
Makarnanın ülkemizde ve dünya genelinde oldukça çok tüketildiği bilinmektedir. Lezzetli olan bu yemeği istediğiniz şekilde yapabilirsiniz. Salçalı, sade, peynirli, kıymalı ve daha birçok şekillerde makarna yapma şansınız bulunmaktadır. Tabi makarnanın sadece tek bir çeşidi yoktur. Çünkü makarnayı birçok farklı çeşitte görmek mümkündür.
Makarna Çeşitleri ve İsimleri Nelerdir?
Makarna, sevilen bir ürün olduğu için birçok çeşidi ortaya çıkmıştır. Böylelikle çok sayıda alternatif makarna çeşidi bulmak kolay bir hale gelmiştir. Eskiden spagetti, burgu ve kalem makarna çok popülerken ilerleyen zamanlarda oldukça farklı makarna çeşitleri ortaya çıkmıştır. Kimi insan klasik makarna çeşitlerini severken kimisi ise farklı çeşitlere yönelmiştir.
Spagetti
Burgu
Kelebek
Penne
Fettucini
Parpardelle
Yüksük Makarna
Mantı Makarna
Fiyonk
Kalem Makarna
En Çok Tüketilen Makarna Türleri ve Özellikleri Nelerdir?
Spagetti
Dünya genelinde en çok tüketilen makarna çeşitlerinden birisi spagetti olarak bilinmektedir. Ülkemizde uzun makarna olarak da bilinen bu makarna son derece lezzetlidir. Kimisi bu makarna çeşidini olduğu gibi yaparken kimisi ise birkaç parçaya bölerek yapmaktadır. Spagettinin en önemli özelliği ise uzun ve ince bir yapıda olmasıdır.
Burgu
Kıvrımlı yapısı ile iştah açan bu makarna çeşidi de spagetti kadar ünlüdür. Yapısından dolayı domates sosu başta olmak üzere birçok sosu kolaylıkta içerisine çekmektedir. Böylelikle enfes soslu bir burgu makarna yiyebilirsiniz.
Kelebek
Son dönemlerde oldukça popüler olan bu makarna çeşidi çok sevilmektedir. Makarnayı dikdörtgen şeklinde kestikten sonra ortadan birleştirerek kelebek şekline getirilmiş bir makarna türüdür. Sahip olduğu formdan çeşitli soslarla veya salata içerisinde zevkle tüketilmektedir.
Penne
Aslında penne makarnayı birçok kişi bilmektedir. Çünkü bu makarna ülkemizde düdük makarna olarak bilinmektedir. Küçük boru şeklindeki bu makarna ince veya kalın kesme makarnadır. Orta kısmı boş olan yapısı ile birçok kişinin favorisidir.
Fettucini
Yassı ve uzun bir yapısı bulunmaktadır. Annelerimizin ve büyüklerimizin yapmış olduğu kesme makarnanın uzun halidir. Özellikle kremalı soslar ile yendiğinde harika olmaktadır.
Parpardelle
Bu makarna çeşidi de birçok kişinin favori makarnası olmayı başarmıştır. Belli bir kalınlıkta kesilen makarna şeritleri kıvrılarak kuş yuvası formunu almaktadır. Böylelikle parpardelle isimli makarna çeşidi ortaya çıkmaktadır.
Yüksük Makarna
Oldukça küçük yapılı bir makarna çeşididir. Boru şeklinde olan makarnanın küçücük olarak kesilmesi ile ortaya çıkmaktadır. İçi boş bir makarna türüdür. Özellikle salçalı ve kıymalı olarak sıkça yapılmaktadır. Bunun yanında yoğurtlu olarak da zevkle tüketilebilir.
Mantı Makarna
İsmi gibi mantıya benzeyen bu makarna dolgun ve içi boş bir yapıya sahiptir. Kıymalı olarak yapıldığı zaman boşluğun içerisi kıyma ile dolmaktadır ve buda oldukça iyi bir tat vermektedir.
Fiyonk
Kelebek makarnaya benzeyen bu makarna çeşidi çok hoş bir yapıya sahiptir. Pratik makarna arayan kişiler genellikle fiyonk makarna tercih etmektedirler. İnce ve küçük yapılı olan bu makarna ortadan basık bir şekilde fiyonk formunda bulunmaktadır. Görünüşünden dolayı birçok kişi fiyonk makarnayı çok sevmektedir.
Kalem Makarna
Penne makarnayı andıran bir görünüme sahiptir. Ancak bu makarnanın uçları düz olarak kesilmiştir. Aslında insanların yakından bildiği bir makarnadır. Çünkü birçok insan bu makarnayı kısa makarna olarak bilmektedir. Kıymalı, salçalı ve domates soslu olarak sıkça yapılmaktadır.