Kürtaj Yaptırılmasındaki Yasal Süreç

Güncelleme Tarihi:

Kürtaj Yaptırılmasındaki Yasal Süreç
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2010 00:00

Kürtaj, ülkemizde gebeliğin kaçıncı haftasına kadar kanuni olarak uygulanmaktadır?

Haberin Devamı

Kürtaj, ülkemizde 10. gebelik haftasına kadar kanuni olarak uygulanmaktadır. Eğer bebekte sakatlık vs. söz konusu ise veya bebeğin kalp atışları gözlenmiyorsa, yaşam sınırı olan 24. haftaya kadar gebelik sonlandırılabilir.

Medeni Durum Nasıl Etkiliyor?

Evli kadınlarda kürtaj uygulamasında eşlerinin de müdahaleye imzalı rıza vermesi gerekmektedir. Evli olmayan ve 18 yaşın üzerinde olan kadınlar kürtaj konusunda kendi isteklerine göre hareket ederler.

Ne Tür Komplikasyolar Görülebilir?

Eğer bebek ölü ise, bebekte yaşamla bağdaşmayan ciddi bir anormallik (sakatlık) varsa veya gebeliğin tıbben sakıncalı olması durumunda daha ileri gebelik haftalarında da kürtaj yapılabilir. Ancak gebelik ilerledikçe kürtajın riskleri de artmaktadır. Burada en önemli komplikasyon kanamadır. Bazen işlem esnasında oluşan kanamayı durdurmak çok zor olabilmektedir.

Haberin Devamı

Diğer rastlanan komplikasyonlar enfeksiyon, perforasyon (rahmin delinmesi), rahim içi yapışıklık oluşumu ve annenin yaşayabileceği psikolojik problemlerdir. Bu komplikasyonların oluşması hekimin tecrübesine de bağlıdır.

Hangi Uygulamalar Tercih Edilebilir?

Yasal tahliyeler hem lokal anestezi, hem de genel anestezi altında uygulanabilir. Genel anestezi altında kürtaj her ne kadar maliyeti biraz artırsa da, hem annenin psikolojisi açısından hem de işlemin tümüyle ağrısız seyretmesi açısından daha çok tercih edilir ve önerilir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Op.Dr.Burcu Arslan

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!