Güncelleme Tarihi:
Çin, Moğolistan ve Tibet'te Himalayalar'da bulunan, ülkemizde kurt üzümü olarak bilinen Goji Berry meyvesi yaklaşık 6 bin yıldır kullanılıyor ve faydaları saymakla bitmiyor. Diyetisyen Rabia Yıldız, vitamin değerinden hastalıklara karşı koruma özelliğine kadar tüm yönleriyle kurt üzümünü anlattı.
Tibetlilere Göre Ömrü Uzatıyor
Çok kuvvetli bir antioksidan olan bu meyve, Çin’de tıp alanında 2000 yıldır kullanılıyor. Tibetliler yüzlerce yıldan bu yana, goji üzümünden yaptıkları ilaçları, kolesterolü ve kan basıncını düşürmek için kullanmaktadır.
Aynı zamanda karaciğeri korumak, görüş bozukluğuna yardımcı olmak, bağışıklık sistemini desteklemek için de bu meyveye başvurulmaktadır.
Kurt üzümü meyvesi, sedef hastalığı, alerjiler, uykusuzluk, kronik karaciğer hastalığı, şeker hastalığı ve tüberkülozun gelişimini engeller.
Tibetliler insanları tarafından ömür uzunluğunu artırmak için ve kuvvet verici olarak kullanılır.
Çay ve Yağ Yapımına Uygun
Parlak kırmızı renkli ve lezzetli bir meyve olan kurt üzümünün tadı, yaban mersini ve kiraz arasındadır. Kurt üzümünün yapraklarından çay, yine yaprak ve saplarından da yağ yapılmaktadır.
Kurt üzümü, hem bir protein deposudur hem de 18 ayrı aminoasit, yüksek değerde beta-karoten, çinko, demir, fosfor, B-kompleks, E vitamini ve C vitamini de içermektedir.