Güncelleme Tarihi:
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala kurban kesecekler yapacakları et yemeklerini düşünmeye başladı… Peki kurban eti nasıl pişirilmeli? Kurban eti pişirilirken nelere dikkat edilmeli? İşte detaylarıyla kurban eti pişirmenin incelikleri…
Etin yumuşaklığının hayvanın türüne, yaşına, kas ve yağ dokusu miktarına, beslenmesine ve kesildikten sonraki dinlenme durumuna göre değiştiğini anlatan Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, kurban etinin nasıl pişirilmesi gerektiğini anlattı…
KURBAN ETİYLE HAZIRLAYABİLECEĞİNİZ NEFİS YEMEKLER İÇİN TIKLAYIN!
Bağ dokusu az etlere uygulanır. Izgara ve fırın rosto bu yöntemle pişirilmelidir. Bağ dokusu fazla etler kıyma haline getirilerek köfte şeklinde kuru ısıda pişirebilir. Izgara yaparken yüksek ısı verilmemelidir. Bu etin hızlıca katılaşmasına iç kısmının çiğ kalmasına sebep olur. Ayrıca yüksek ateşte pişirme protein kaybına sebep olur. Tavuk etinin ızgara veya yağsız tavada kendi yağı içinde pişmesi tavuğa uygulanan en uygun yöntemdir.
KURBAN ETİ NASIL SAKLANMALI (TIKLAYIN)
Kurban eti pişirirken bağ dokusu fazla olan etlere uygulanır. Kuşbaşı etler, parça etler bu pişirme yöntemi ile az su kullanılarak kebap, pirzola, biftek gibi yemekler yapılabilir.
Sağlık açısında önerilmeyen bu yöntem ise kurban etinden kıymanın köfte haline getirilmesiyle kullanılır. Yağ çok kızgın olursa etin dış yüzeyi katılaşır ve içe ısı gitmesini önler. Et pişmez ve çiğ kalır. Yine etin yanık kısımları kanserojen maddeler oluşturur. Az yağ kullanılması ise etin daha çok yağ çekmesine sebep olur.