Kurban Bayramı’nda neyi, nasıl tüketmeliyiz?

Güncelleme Tarihi:

Kurban Bayramı’nda neyi, nasıl tüketmeliyiz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2014 13:00

Etin yanında ayran, yoğurt, cacık gibi besinlerin tüketilmesi hazımsızlığı önlüyor.

Haberin Devamı

Etin fazla tüketilmesi durumunda hazımsızlık, uykusuzluk, kabızlık ve şişkinlik gibi problemler yaşanabilir. Bu problemleri yaşamamak için bayram boyunca beslenmemize dikkat etmemiz gerektiğini söyleyen Diyetisyen Esra Rahşan Çalışkan, et tüketimine dikkat çekerek bayramda nasıl beslenmemiz gerektiğini açıkladı.

Yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla et tüketimini artırdığı ve özellikle vatandaşların kurban etini hemen tükettiğine dikkat çeken Diyetisyen Çalışkan, Kurban Bayramı'nda sağlıklı bir et tüketimi için yapılması gerekenleri anlattı.

Yanlış alışkanlıkların başında kurban etlerinin kesildikten hemen sonra hatta sabah kahvaltısında hemen tüketilmesi olduğunu ifade eden Çalışkan, şunları kaydetti:

“Kurban eti kesildiği zaman onda ölüm sertliği denilen bir olay olur. Hayvan eti strese girdiği için daha sert olur ve çözülmesi zaman alır. Kesildikten sonra kurbanın eti çok sert olur. Normal bir etin sindirimi 4 saat sürerken taze kesilmiş etin sindirimi 8 saati bulur. Bunun için ilk gün et yenmemelidir. Et 24 saat bekletilip sonra kavurma veya soteli şeklinde tüketilmelidir. Kurban eti ilk gün içerisinde tüketildiği zaman hazımsızlık yapar, şişkinlik yapar, kabızlık yapar, uyku sorunlarına yol açar.”

Et öğlenleri tüketilmeli, akşama bırakılmamalı

Aşırı miktarda et tüketiminin birçok hastalıklara davetiye çıkardığını ve yeni hastalıkların oluşmasına da zemin hazırladığını kaydeden Çalışkan, şu uyarılarda bulundu:

“Bayramda mutlaka et tüketileceği için sabahları sindirimi kolay şeyler tüketilmelidir. Bunlar yumurta, peynir, domates, salatalık, yeşillik ve esmer ekmek gibi gıdalardır. Bunlar yenirse bağırsaklar hem düzenli çalışır, hem de kişi de hazımsızlık olmaz. Yanında açık çay içilmelidir. Ardından öğlene kadar bir şey yememelidir. Eğer gidilen yerde ikram varsa hafif olmalıdır. Sunulan tabağın hepsi bitirilmemelidir. Öğlenleri et tüketilmeli, akşama bırakılmamalıdır. Öğle vakti mümkünse et sebzeli yapılmalı. Bu etli sebze olabilir, sote olabilir. Yanında bol yağlı pilav olmamalı. Yoğurt, ayran bulunsun, hazım kolaylaşsın. Etin sindirimi zor olacağı için mümkünse hafif ikram olsun. Meyveli tatlılar olabilir, sütlü tatlılar olabilir. Hamur tatlıları yerine bunlar tercih edilmeli. Sarmalar, böreklerden ziyade kuru meyveler, çerezler ikram edilebilir. Bunlar kişiyi hem tok tutar hem kolay sindirilir. Bu arada bağırsak bozulmasını engeller. Bayramda hafif gıdalar hazırlanmaya ve ikram etmeye özen gösterilmelidir.”

Kesilen eti 1 gün beklettikten sonra tüketin

Kesilen kurbanın bekletilmeden dağıtılmasının sağlık açısından hiçbir sakıncası olmadığını vurgulayan Çalışkan, “Önemli olan tek şey, eti tüketirken 24 saat bekletilmesidir. Bekleyen et yumuşar, sindirimi daha kolay olur ve etin lezzeti ortaya çıkar. Kurban etinin yanında mutlaka sindirimi kolaylaştıran besinlerin yenilmesi gerekir. Bunlar, mercimek çorbası, ezogelin çorbası, posalı şeyler olmalı. Beraberinde sebzeli bulgur pilavı yapılabilir.” ifadesini kullandı.

Kolesterol ve kalp damar hastalıkları olan kişilerin Kurban Bayramı'nda et tüketimi konusunda daha dikkatli olmaları gerektiğinin altını çizen Çalışkan, “Bu kişilerin etin yanında sebze, ayran, yoğurt ve küçük porsiyonlar tercih etmeleri gerekir.” dedi.

Etin yanında limonlu yeşillik tüketin

Kurban etinin daha çok öğle saatlerinde tüketilmesi gerektiğinin altını çizen Çalışkan, sözlerine şöyle devam etti:

“Eti yerken yanında mutlaka limonlu yeşillik tüketmeliyiz. Eti bol bulduk diye dört güne sığdırıp hazımsızlık, uykusuzluk, sindirim problemleri yaşamamalıyız. Eti yerken mutlaka beraberinde ayran, cacık, yoğurt gibi şeyler tüketilmelidir. Böylece hazımsızlığa bir nebze de olsa engel oluruz. Dikkat edilecek en önemli konu kesinlikle akşam saatlerinde et tüketmemeliyiz.”

İHA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!