Kulak pamuğu işitme kaybına neden olabilir

Güncelleme Tarihi:

Kulak pamuğu işitme kaybına neden olabilir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2012 12:40

Kiri almak yerine daha derine ittiğinizi biliyor muydunuz?

Haberin Devamı

Çocukların kulaklarını temizlemek için kulak çöpü, kürdan, kibrit çöpü veya kulak pamuğu kullanmanın sakıncalı olduğu konusunda Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yılmaz Bay, anne-babaları uyardı ve kulaklarındaki nemi ince bir tülbentle almanın yeterli olacağını belirtti.

“Tüm canlılarda olduğu gibi çocuğunuzun kulakları da kendi kendini temizler. Siz dışarıdan temizlemeye kalkarsanız vücudun kendi temizleme işlevini engeller ve buşon adı verilen kulak tıkaçlarına neden olursunuz” diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yılmaz Bay, anne ve babalara çocuklarının kulaklarını temizlemek için kulak çöpü, kürdan, kibrit çöpü veya kulak pamuğu kullanmamalarını söylüyor ve durumu şöyle açıklıyor:

“Nasıl ki gözümüz, ağzımız, burnumuz kendini temizlemek için bir sıvı salgılıyorsa kulaklarımız da kendini temizlemek için semen adı verilen özel bir sıvı salgılar. Sarı, altın sarısı, kahverengi renkte olan bu sıvı dış kulaktan içeriye giren tozu, kiri, mikrobu ve her türlü zararlı maddeyi tutar. Dış kulak yolundaki ince titrek tüylerin hareketleriyle bu salgı kulak kepçesine doğru taşınır. Eğer biz kulak çöpü, kürdan, kibrit, kulak pamuğu gibi maddelerle bu salgıya müdahale edersek bu salgıyı ve içerisindeki yabancı maddelerle birlikte kulak zarına doğru itmiş oluruz. Bu esnada salgıyı dışarıya atmaya çalışan titrek tüylerin hareketlerini bir süreliğine de olsa bozarız. Vücut salgı salgılamaya devam eder. Ancak titrek tüyler çalışmadığı için salgı dış kulak yolunda birikir ve daha sonra titrek tüyler çalışmaya başlasa bile artık biriken salgıyı atacak güçte değildirler. İşte o zaman buşon adı verilen kulak kiri, dış kulak kanalında birikmeye devam eder, kulak kanalını tam olarak tıkar ve çocuğunuzda işitme kaybına neden olabilir. Ayrıca, bazen dışarıdan da görülebilen dış kulak kanalındaki bu birikintiyi (buşon) anne ve babalar almaya kalkarlar. Çoğunlukla alamayıp daha derinlere iterler. Böylece dış kulak kanalında tahriş, yaralanma ve kanamalara neden olurlar.

Haberin Devamı

Dr. Yılmaz Bay, çocuğunuzun dış kulak kanalı ve kulak kepçesinde gördüğünüz açık kahve, sarı, altın sarısı rengindeki sıvının çocukların kulağını koruyan çok değerli bir sıvı olduğunu ve çocukların kulaklarını banyodan sonra ince bir havlu, bez ya da tülbentle temizlemenin yeterli olacağını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!