Küçük başarılar, yarının başarılı kişisini müjdeler

Güncelleme Tarihi:

Küçük başarılar, yarının başarılı kişisini müjdeler
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2019 15:16

Çocukluk ve ilk gençlik döneminde yaptığımız eylemlerin karşılığında aldığımız sonuçlar, gelecekte yarınlarımızın nasıl şekilleneceğine dair ipuçlarını taşır. Herhangi bir eylemi yaparken, karar aşamasından itibaren, sonucun başarılı olacağına olan inancımız genellikle sonucun belirleyicisidir. Yaşam boyunca, sürdürülebilir bir başarı grafiği için mücadele gücünü tetikleyecek sağlam temelleri çocuğunuza küçük yaştan itibaren kazandırın. Küçük başarılar, yarının başarılı kişisini müjdeler diyen Uzm. Psk. Özden Öz Uslu, ebeveynlere tavsiyelerde bulunuyor.

Haberin Devamı

1. KÜÇÜK GÖREVLERİ ÜSTLENMESİNİ SAĞLAYIN

Çocuğunuz size yardım ederken üstlendiği görevlerin sonucu ona büyük bir mutluluk verir, bundan daha önemli olarak, özgüven de kazandırır. Plastik bir bıçakla keseceği salatalıklar, böreğin üzerine süreceği yumurta, çöp kovasına yerleştireceği poşet gibi her zaman onun yapacağı işler aidiyet ve sorumluluk duygusunu geliştirirken hafızasında gelecekteki başarılarına temel olacak küçük kanıtlar sunar.

2. KARARLAR ALMASINI TEŞVİK EDİN

Gelecekte aldığı kararların isabetli olabilmesi, sizinle geçirdiği dönemlere dayanacak. Bu nedenle günlük yaşamınızda, alışveriş sırasında, yemek pişirirken, masa hazırlanırken vereceğiniz küçük kararlarda onun da pay sahibi olmasını teşvik edin. Aldığı kararları, fikir ve önerilerinizle destekleyerek daha iyi sonuçlar almasını sağlayın. Bu yöntem, onun zamanla daha doğru kararlar almasına yardımcı olacaktır.

3. ÜRETTİKLERİNE DEĞER VERİN

Çocuğunuzun emek vererek ürettiği hamur heykeller, resimler, yazdığı şiir veya öyküler, söylediği şarkılar onun için zannettiğinizden çok daha önemlidir. Bazen, onları eleştirirsek daha iyi yapacaklarını varsayıyoruz, bazen de yetersizliği bize komik geliyor biraz da alaycı gülüyoruz. Oysa abartmadan vereceğiniz olumlu geri bildirimler, onların üretmeye devam etmesi için önemli bir motivasyondur. Ürettiklerine değer verin, dinleyin, sergileyin ve saklayın.

4. BAŞLADIĞI İŞİ TAMAMLAMASINA DESTEK OLUN

Başarılı yarınlar için yetenek ve zeka kadar çalışmak ve sebat etmek de önemlidir. Bir çocuğun, başladığı iş her ne olursa olsun onu yarım bırakmasının temel nedenlerinden biri sıkılması, diğeri ise yapamayacağına olan inancıdır. Bir işi yarım bırakırsa, kolaya kaçmaya başlar ve zorlandığı her işi yarım bırakabileceğini de öğrenir. Vazgeçmek üzere olduğu noktada devreye girin, bu gelecekteki başarı öykülerine ve dikkat dağınıklığına da olumlu katkı sağlayacaktır.

Başarı öykülerinin temeli, anne babayla filizlenir. 

BAKMADAN GEÇME!