Kramplara karşı günde 1 kase yoğurt şart!

Güncelleme Tarihi:

Kramplara karşı günde 1 kase yoğurt şart
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2014 10:00

Varis, çatlak ve krampları önlemek için dikkat edilmesi gereken noktalar.

Haberin Devamı

Anne olmak için heyecanla bekleyen hamileleri birtakım sağlık sorunları rahatsız edebiliyor. Kadın Sağlığı ve Doğum Uzmanı Dr. Hande Akbaş, anne adaylarının birçoğunda görülen varis, çatlak ve krampları önlemek için yapılması gerekenleri anlattı.

CİLT DEĞİŞİKLİKLERİ

Hamilelikte değişen hormon seviyeleri sonucunda ciltte birtakım değişiklikler meydana gelebilir. Yüzde bazen renk koyulaşabilir. Güneşte bu renk daha da koyulaşabilir. Ancak tüm bu değişiklikler, hamilelik bitince kaybolur. Hamilelerde memelerde ve özellikle belde kaşıntı olabilir. Bu durum cildin gerilmesine bağlıdır.

Öneriler: Cilt değişikliklerini azaltmak için cilt öncelikle hep temiz tutulmalı. Güneşten daima korunmalı. Aşırı kilo almamaya özen gösterilmeli. Cilt devamlı nemlendirilmeli. Pamuklu ve çok sıkmayan giysiler giyilmeli. Çatlaklar; yüzme ve yürüyüş gibi sporlarla azaltılabilir. Karın, kalça ve bacaklara badem yağı veya kremlerle, özellikle de yatmadan önce düzenli masaj yapılmalı.

VARİSLER

VARİSLER, cilt altından gözükebilen genişlemiş damarlardır (venlerdir). Genellikle bacaklarda mavi -mor renkte görülür. Hamilelikte büyüyen rahmin, bazı venlere bası yapması sonucu artan progesteron seviyeleri, ayaklardaki venleri genişletebilir. Ailede olması, çoğul hamilelikler, aşırı kilo artışı ve uzun süre ayakta kalma bacaklarda varis gelişme ihtimalini artırır. Eğer hamilelikten önce varisler yoksa genellikle doğumdan sonra geriler.

Öneriler: Sık egzersiz yapılmalı, aşırı kilo almaktan kaçınılmalı, fırsat buldukça ayaklar yerden yükseltilmeli, gerekirse uygun varis çorapları giyilmeli.

KRAMPLAR

Bacak krampları, hamileliğin son aylarında sık görülür. Krampların başlıca sebepleri; hamilelikte az hareketten kaynaklı kan dolaşımındaki değişiklikler, ayaklara binen yük artışı, bebeğin damar ve sinirlere baskısı.

Öneriler: Egzersiz yapılmalı, uzun süre aynı pozisyonda kalınmamalı, bol sıvı alınmalı ve kramp başladığında ayaklara masaj yapılmalı, ılık havlu ile ısı uygulanmalı. Kalsiyumdan zengin beslenmeli. Örneğin; günde en az 2 bardak süt, bir kase yoğurt ve bol peynir yenmeli. Vitamin ve mineral desteği alınmalı.  

ANNE KARNINDA BEBEK GELİŞİMİ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!