Güncelleme Tarihi:
Baharatların, vücut ısısı yaratan bir doğal yağ yakma süreci oluşmasına yardımcı olduklarını belirten bilim adamları, yeşil ve siyah çayın da metabolizmayı hızlandıran benzer bir etkileri bulunduğuna işaret ediyorlar.
Hollanda’nın Maastricht Üniversitesinde fareler üzerinde yapılan deneylerde, özellikle karabiber, kişniş, zerdeçal, kırmızı biber, kimyon, zencefil ve soğanın bu sürece büyük etkisi olduğu tespit edildi.
Baharatlı yemeklerin ağırlıkta olduğu Asya mutfağından özellikle Pakistan ve Hindistan yemeklerinin, insanlarda hızlı bir doyma hissi yarattığını ve böylece az yemelerini sağladığını, aynı zamanda sindirime de yardımcı olduğunu belirten araştırmacılar, buna karşın kilo vermek için sadece köri ve çaya bel bağlamanın “hayal kırıklığı” yaratacağı uyarısında bulunarak, “Spor salonu üyeliğinizi hemen iptal etmeyin” diyorlar.
Birçok baharatın karıştırılmasıyla elde edilen köri, Hindistan ve Güneydoğu Asya’da yaygınca kullanılıyor. Serin, kuru ve karanlık yerlerde saklanması gereken körinin içinde, kimyon, biber, zerdeçal, kişniş, karanfil, kakule, zencefil, hintcevizi, demirhindi ve acı kırmızıbiber bulunuyor.
Köri, yoğurt, limon suyu ve sarımsakla bir karışım hazırlanarak kırmızı et veya tavuk yemeğinin üzerine sos olarak kullanılabiliyor.