Konuşma anne karnında başlar

Güncelleme Tarihi:

Konuşma anne karnında başlar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2013 11:15

Bebek, daha anne karnındayken annesinin sesini ayırt eder.

Haberin Devamı

Dünyadaki ilk Türk Tomatis Terapisti olan İsra Güneş, konuşmanın anne karnında başladığını söylüyor.

Bebeğin ilk gelişen duyu organı kulaktır. İç kulak beyinin sinir sistemini besler. Daha sonraki aşamada orta kulak ve fetusun büyüğesiyle dış kulak oluşur. Bebek anne karnında annesinin sesini diğer organların ( kalp atışı, bağırsak hareketleri, kan akışı vb. gibi ) seslerinden ayırt etmeyi öğrenir. Burada aslında bebek algıda seçicilik yapmasını, konuşmada yan sesleri ayırt etmeyi öğrenir. Hamilelikde bebek kadar annenin de ruh sağlığı çok önemlidir.

Anne ne kadar rahat ve mutluysa bebek de o kadar mutlu olur. Bu dili gelişimi için çok önemlidir. Bebek son üç ayında annesini kemik hattından (kişinin kendini duyduğu sesi) dinler. Bunun için de annenin leğen kemiğine başını yaslar , anneyle ve dış dünyayla iletişime geçer. Annenin ne söylediğini anlaymasa da konuşmanın tonunu, melodisini dinler.

Haberin Devamı

Çocuklar konuşmaya başladığında çok anlaşılmayabilir. Bu süreç iyi takip edilmeli. Küçük çocuklarda özellikle anaokulu çağındaki çocuklar sık sık orta kulak ilthabı yaşarlar. Bu onların perdeli duymasınnın sonucunda konuşma bozukluğuna ve dikkat dağınıklığına yol açar.

Çocuklarınızla olan iletişiminizin iyi olmasına özen gösterin. Yapamadığı veya duyamadığı herhangi bir konu için kendinizi ve çocuğunuzu zorlamayın.

Kulak beyine gelen sesleri iletir. Ama hangi kulak önce iletir. Önemli olan budur. Sağ kulak beynimizin sol lobunu, sol kulak beynimizin sağ lobunu herkete geçirir. Çocuğunuz odasında oynuyor. Siz ona birkaç seslendiniz fakat o cevap vermiyor. Anne babalar "Bizi hiç dinlemiyor" diye söylenmeye başlar. Peki sizin çocuğunuz hangi kulaktan dinliyor? Sizi oynadığı oyunda hayal edebilir, sesinizi müzik notaları gibi algılayabilir. Bu durumu işitesl algı yöntemi olan Tomatis Terapisi ile çözümleyebilirsiniz.

Duymada önemli faktörler vardır

- Annenin hamileliği nasıl geçti?

- Bebek doğumdan sonra ne kadar emdi?

- Bebek ne zaman emekledi?

- Çocuğunuz orta kulak ilthabı geçirdi mi? Otit var mı?

Haberin Devamı

- Çocuğunuz kendisini hangi kulağından dinliyor? 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!