Güncelleme Tarihi:
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en önemli içeceklerinin başında gelen "Mırra" (Acı kahve) çok sayıda faydasının yanı sıra dikkat toplamada da etkili.
Harran Üniversitesi (HRÜ) Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Hayoğlu, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, oldukça emek harcanarak hazırlanan mırranın günümüzde özünden uzaklaşmaya başladığını, tüketim oranının düştüğünü belirtti.
Baş ağrısına ve karaciğer hastalıklarına iyi geliyor
Mırranın asıl lezzetinin yapım aşamasındaki zahmetinden geldiğini vurgulayan Prof. Dr. Hayoğlu, şunları kaydetti:
"Mırra sağlık üzerinde olumlu etkilere sahip. Uyarıcı etkiye sahip olduğu için dikkat toplamada ve konsantrasyon artırmada önemli bir görev üstleniyor. Aşırıya kaçmadan tüketilen mırra, baş ağrısına, selülite ve karaciğer hastalıklarına iyi geliyor. Mırranın ayrıca uyarıcı, canlandırıcı ve yorgunluk giderici etkisinin yanında içiminin de verdiği farklı bir haz var."
Bölge insanı vazgeçemiyor
Şanlıurfa'da son zamanlarda daha çok taziye ziyaretleri ve düğünlerde misafirlere ikram edilen, sıra gecelerinin vazgeçilmez içeceği "Mırra", kentte en çok sevilen içecekler arasında yer alıyor. Hazırlanışı oldukça zahmetli olan "Mırra", kahve çekirdeklerinin iyice kavrulmasının ardından uzun süre dövülmesiyle toz haline getiriliyor. Daha sonra kaynatılan kahve, süzüldükten sonra tekrar kendine has cezvede kaynatılarak ikrama hazır hale geliyor.
A.A