Kondilom cinsel yaşamı tehdit ediyor

Güncelleme Tarihi:

Kondilom cinsel yaşamı tehdit ediyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2012 11:15

Özellikle oral seks yaparken dikkat!

Haberin Devamı

Kondilom, genital bölgede çıkıntı yapan ve cinsel temasla tenden tene geçebilen bir hastalıktır. Oldukça yaygın olan bu hastalığa etken olarak ise virüsler gösteriliyor.

Kondilomlar cinsel yolla bulaşan ve “human papilloma” adı verilen bir virüsün neden olduğu hastalıklardır. Bu virüs canlı dokuda yaşar. Eşyalarla, kullanılan malzemelerle veya tuvalet malzemeleriyle bulaşması neredeyse imkansızdır. Doğal ortamda yaşayamaz ancak canlı doku varsa yaşamını bir canlı dokudan diğerine geçerek sürdürebilir. Yani cinsel temas hemen hemen tek bulaşma ve yayılma yoludur.

Erkeklerde görülen genital siğiller

Virüsün 70'ten fazla tipi mevcuttur. Bir kısmı rahim ağzı kanserinden sorumludur. Kondilom yapanlar genellikle 7-9-11 tipleridir. Hem erkeklerde hem de kadınlarda görünümü aynıdır. Erkeklerde penis başının gövdeyle birleştiği kıvrım ve penis gövdesi ile üretra ağzı en sık lezyonların görüldüğü yerlerdir.

Haberin Devamı

Kadınlarda görülen genital siğiller

Kadınlarda ise iç dudaklar, vagen girişi, klitoris çevresi ve hem kadınlarda hem de erkeklerde anal bölge en çok kondilomların görüldüğü yerlerdir.

Oral seks yaparken dikkat!

Burada önemli bir konu göz ardı edilmemelidir. Oral seks günümüzde hem erkekler hem de kadınlar tarafından son derece isteyerek ve zevkle uygulanmaktadır fakat HPV enfeksiyonları maalesef nazofarenks denen boğaz, gırtlak, soluk borusu hatta akciğere de yerleşebilmektedir. Ses kısıklığı, boğazda gıcık hissi ,öksürük gibi çok da tipik olmayan bulgular verirler. Anlaşılmaları erken dönemlerde neredeyse imkansızdır. Lareks, nazofarenks ve hatta akciğer kanserlerinde etken olarak kabul edilmektedirler. Yine anal bölgeden eğer anal ilişki oluyorsa hem gay erkeklerde hem de kadınlarda bağırsaklara geçebilirler. Buranın da tedavisi son derece zor olup rektum ve anal bölgede kanserlerle bağlantılı olabilirler. Vajinaya geçerek bütün vaginayı ve rahim ağzını tutabilirler. Kadınlarda en sık rastlanan 9–11 tiplerinin kanserleşme ihtimali düşüktür fakat hiçbir zaman sıfır değildir.

Haberin Devamı

Kondilomların tedavisi

Bu hastalık ne kadar erken tedavi edilirse, başarı oranı o kadar yüksek ve nüks oranı o kadar düşüktür. Biz nasıl ve hangi yolla tedavi edersek edelim, bu hastalıktan tümüyle kurtulmak mümkün değildir. Uzun yıllar belirti vermeyebilir ve birden alevlenerek yeniden ortaya çıkabilir. Genellikle vücut direncinin düştüğü stres, ateşli hastalıklar, aşırı yorgunluk gibi haller fırsatçı bir vürüs olan HPV'nin tekrar ortaya çıkmasına zemin hazırlar.

Tedavi, vücut direncini artırmak ve lezyonları tahrip etmeye yöneliktir. Bu iş için kimyasal solüsyonlar, koter, lazer ve krioterapy denen donma yöntemi kullanılabilir. Genellikle en başarılı bulunulan yöntem önce TCA, sonra ise koter yöntemidir.

Haberin Devamı

Jinekolog Op. Dr. Turgay Karakaya

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!