“Kızıma regl olacağını nasıl anlatmalıyım?”

Güncelleme Tarihi:

“Kızıma regl olacağını nasıl anlatmalıyım”
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2016 09:00

Annelere konuyla ilgili uzmanından öneriler...

Haberin Devamı

Ergenlik çocukların yetişkinliğe giden yolda kat ettikleri biopsikososyal bir gelişim sürecidir. Bu süreç boyunca hem biyolojik hem psikolojik hem de sosyal birtakım değişim ve gelişimler söz konusu olur. Bu gelişim ve değişimlerden biri de kız çocuklarının regl (adet) olmasıdır.

DOĞRU BİLGİLENDİRME YAPIN

Doğru bilgilendirme ve yaklaşım sergilenmez ise ergenliğe giren çocuk için bedeninde başlayan bu değişim, travmatik bir yaşantıya dönüşebilir. Bu yüzden, anne ve baba olarak öncelikle ergenlik dönemi hakkında bilgiye sahip olmak çocuğunuzun sorularını doğru cevaplayabilmenizi ve karşılaşabileceğiniz sorunları çözebilmenizi sağlayacaktır. Kızınınız elbette öncelikle hemcinsi olan annesinden bilgi almayı tercih edecektir.

BEKAR BİR BABAYSANIZ…

Eğer bekar bir baba iseniz ve kızınızı bu konuda bilgilendirmekte kendinizi yetersiz hissediyorsanız, kızınızın inandığı, güvendiği ve rahat iletişim kurduğu bir kadın desteği faydalı olacaktır. Ergenliğe giren kızınıza bu süreçte kendisinde görülecek olan fiziksel, biyolojik ve tabii ki bunların etkisiyle oluşabilecek psikolojik değişimler ön bilgi olarak aktarılmalıdır.

Haberin Devamı

REGL OLACAĞI NASIL ANLATILMALI?

Çocuğa, fiziksel ve hormonal değişimle beraber “doğurganlık- üreme” yetisi kazanmaya başlayacağı için regl (adet) kanaması göreceği söylenmelidir.

Bu noktada genç kızlar daha çok adet kanamasının ne zaman ve nasıl olacağı, neler hissedecekleri, nelere ihtiyaçları olacaklarıyla ilgilenir.

Kızınıza adet kanamasının ne olduğunu şu şekilde açıklayabilirsiniz:

Rahim adı verilen bebek kesesi her ay hazırlanır. Yumurtlama denilen bu süreçte, yumurtalıklar tarafından oluşturulup olgunlaşan yumurta hücresi rahime bırakılır. Burada 14 gün kalır ve gebelik olmadığında artık beslenmesine gerek kalmadığı için bu yumurta hücresi vücuttan dışarı atılır. Bu işlem kanla beraber olmaktadır. Kullanılmayan yumurta hücresinin kanla dışarı atılmasına adet kanaması denir.

ZORUNLU KALMADIKÇA İLAÇ ALMAMASI GEREKTİĞİ VURGULANMALI

Genelde göğüslerin büyümeye başlamasından yaklaşık iki yıl sonra ilk adet kanaması görülür. Adet kanamaları her zaman aynı sıklıkta olmayabilir ama genellikle 21-35 gün arasında gerçekleşir. Kanama süresi 3-7 gün arası sürebilir.

Adet kanaması sırasında, ‘adet sancısı’ denilen kramplar olabilir. Genelde karnın hemen altında oluşan kramplardır. Ağrı bazen sürekli bir sancı, bazen de bir ağırlık duygusu şeklinde olabilir. Adet sancısı olduğunda ağrılarla baş edebilmek için basit kültürfizik hareketleri içeren egzersizler yapılabilir. Ilık bir duş alınabilir. Ağrıyan bölgeye sıcak su torbasıyla tampon uygulanabilir. Bunlar ağrının hafiflemesini ve baş edilebilir hale gelmesini sağlayacaktır. Normal günlük aktivitelere devam edilebilir ve en önemlisi zorunlu kalmadıkça ilaç kullanılmamalıdır.

Haberin Devamı

TEMİZLİK VE HİJYENİN ÖNEMİ ANLATILMALI

Bu dönemde temizlik ve hijyen çok önemlidir. Bu yüzden ped kullanımı öğretilmelidir. Adet kanaması dönemi yaklaştığında çantasında ped bulundurması, kendisini rahat ve güvende hissetmesini sağlayacaktır.

Ergenlik sürecindeki değişiklikler çocuğunuz için endişe verici ve korkutucu olabilir, bu normaldir. Size düşen çocuğunuza her zaman onun yanında olduğunuzu belirterek güvende olduğunu hissettirmektir. Bu yüzden yaşadığının kötü, çirkin ve utanılacak bir şey olmadığını hissettirebilmek için küçük bir ergenliğe geçiş (regl) partisi verilebilir, kızınızın regl oluşunu hemcinsi arkadaşlarıyla paylaşmasının da yanlış bir şey olmadığı belirtilebilir. Sonuçta adet kanaması bir “hastalık” değil, gelişimsel sürecinin sağlıklı bir işleyişi olduğu da anlatılmalıdır.

Haberin Devamı

Cevaplayamadığınız ya da baş edemediğiniz bir sorunla karşılaştığınızda mutlaka bir uzman yardımı almaktan çekinmeyin.

Uzman Psikolog
Halil Şenelmiş 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!