Güncelleme Tarihi:
Vajinal akıntı, bazı çocuklarda hiçbir belirti vermez, bazı çocuklarda ise beyaz, kahverengi, sarı veya yeşil renkte görülür, ayrıca kanlı ve pis kokulu da olabilir. Akıntı, vajinada ve/veya vulvoda (kadın dış genital organında) görülebilir. Hem vajina hem vulvoda görülen akıntılar vulvovajinit olarak isimlendirilir. Burada vulvo (kadın dış genital organı) ve vajinada şişlik veya enfeksiyon söz konusudur. Vulvovaginitin gerçek bir enfeksiyon olmaktan ziyade, normal floranın bozulması sonucu ortaya çıktığı düşünülebilir.
Vajinanın anatomik olarak anal bölgeye yakın olması, bu yaş grubunda östrojen aktivitesinin yoksunluğundan dolayı vajinanın mukozasındaki incelik, mukozanın yapısı, vajina PH sının nötral veya alkâli olması, dış genital organların korunmasını sağlayan yağ yastıkçıkları ve kılların olmayışı vulvovajinite neden olabilir. Bunlara ek olarak, dışkılama sonrasında anal bölgenin temizliğinin yeterli yapılmaması ve mikroplu ellerle vulvoya (kadın dış genital organına) dokunulması, vajinada bulunan yabancı cisimler (sıklıkla tuvalet kağıdı), şişmanlık ve mastürbasyon da vulvovajinite sebep olabilir. Son yıllarda kimyasal içeren banyo köpükleri ve sabunları ile kimyasal etkileşim sonucu da vulvovajinit gelişebilmektedir.
Tedavide esas, nedenin saptanmasıdır. Nedene göre tedavi planlanmalıdır. Parazit incelemesi yapılmalıdır. Kültür inceleme sonuçlarına göre gereken vakalarda antibiyotik veya nedene yönelik tedavi uygulanır. Hijyene dikkat edilmeli, sıkı giysiler yerine (blucin, tayt) gibi rahatlıkla kulanılabilecek pamuklu giysiler tercih edilmelidir. Sonuçta çocuklarda vulvovajinitten korunmada en önemli kuralın tuvalete gitmeden önce ellerin iyice yıkanması olduğu da hatırda tutulmalıdır.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nuran Gürses