Güncelleme Tarihi:
Beslenme ve Diyet Uzmanı Canan Doğan, bu faydalı sebze hakkında şunları söylüyor:
“Kış döneminde salatalarımızda ya da söğüş olarak limon eşliğinde tüketebileceğimiz sağlıklı yiyeceklerden biridir turp. Öksürük ve boğmacaya karşı “ballı turp suyu” kullanılan, yaygın bir yöntemdir. Kokusu pek de hoş olmayan turp, bağırsaklarda gaz oluşturabilir. Bu nedenle barsak ve mide problemi yaşayanlar turpu çok fazla kullanmamalıdır.
100 gr. taze turp 15 kalori, 1 gram protein, 2,8 gram karbonhidrat, eser miktarda yağ, 0,7 gr lif, 25 mg C vitamini 27 mg fosfor, 43 mg kalsiyum 1.9 mg demir 59 mg sodyum, 241 mg potasyum, 11 mg, magnezyum, 10 mcg folik asit ve eser miktarda A, B1, B2, B3, B6, vitamini sağlar. İçerdiği mineraller, vitaminler, sıvı oranının yüksekliği ve lif özelliği nedeniyle sıklıkla tüketilmesi gereken besin maddeleri arasında yer almalıdır.”
Turpun düşük kalorili olduğu için diyet yapanlar tarafından rahatça tüketilebileceğini söyleyen Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, turp sebzesinin faydalarını sıralıyor.
• İçerdiği antioksidan bileşikler ile kansere karşı koruma sağlamaya yardımcı olur.
• İçerdiği kükürtlü bileşikler sayesinde safra akışını hızlandırır. Kükürtlü birleşiklerin, karaciğer sağlığını koruduğu bilinmektedir.
• Safra salgısı üzerindeki olumlu etkisi ile sindirimi kolaylaştırır.
• İdrara çıkışı hafif dereceli hızlandırır, ödem çözücü etki gösterir.
• Düşük glisemik indeksli (kan şekerini yavaş yükselten) ve yüksek posalı olduğu için şeker hastalarının rahatlıkla tüketebileceği bir sebzedir.
• Lif içeriği yüksek olduğu ve fitosterol içerdiği için kan kolesterolünü azaltıcı etki gösterir.
• Lif içeriği ve içerdiği glukosinolat birleşikleri ile kalın barsak kanseri başta olmak üzere, kansere karşı koruma sağladığı düşünülmektedir.
• Düşük kalorili olduğu için diyet yapanlar için uygundur.
Hürriyet Aile Özel / Melin Kahraman