Kışın kilo almamak için nasıl beslenmeli?

Güncelleme Tarihi:

Kışın kilo almamak için nasıl beslenmeli
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2012 11:15

Bu mevsimde hangi besinleri tüketmek daha doğru?

Haberin Devamı

Kış mevsiminde beslenmemize daha fazla özen göstermeliyiz çünkü bu mevsimde havaların hızla soğumasıyla daha çok hasta oluruz. Peki, bunun önüne geçmek için neler yapmalı, hangi besinleri tüketmeli, bu mevsimde kilo almamak için neler yemeliyiz? İşte tüm bunların cevabını Beslenme ve Diyet Uzmanı Nil Şahin Gürhan verdi.

Kendimize en çok özen göstermemiz gereken mevsimlerden biridir kış mevsimi. İçimizi saran üşüme ve yorgunluk, havaların hızla soğumasıyla birlikte isteksizlik ve halsizlik ile devam eder. Bağışıklık sistemimizin alarm vermeye başlaması da soğuk algınlıklarının ve nezlenin habercisi olabilir. Her mevsim olduğu gibi bu mevsimde de beslenmemize özen göstermek ve sağlıklı beslenmeye devam etmek çok önemlidir.

Kış mevsiminde kilo almamak için neler yapılmalı?

Haberin Devamı

Kış mevsimi kilo almaya daha çok elverişli olduğumuz dönemlerden biridir. Üzerimizdeki üşüme, halsizlik ve isteksizlik aşırı yeme atakları ile son bulur. İçimizden hareket etmek bile gelmez. Fazla kilolarla değişen ve genişleyen yeni bedenimize istemeden de olsa merhaba demek durumunda kalabiliriz. Bütün kış paltoların ve kalın yünlü kıyafetlerin altına fazla kiloları saklamak zorunda kalmak istemiyorsak sağlıklı beslenmeye devam etmeliyiz. Öğün atlamadan az ve sık beslenmeye kışın da dikkat etmeli ve yağlı, şekerli besinler yerine, uzun süre tok tutma özelliğine sahip posalı besinler olan tam tahıl ürünlerine, taze mevsim sebze ve meyvelerine yönelmeliyiz. İçinizdeki hareket etmeme isteğini zorlayarak yapmaya başlayacağınız yarım saatlik yürüyüşler, 2–3 gün içerisinde alışkanlık halini alarak, hem mutluluğunuzu perçinler hem vücudunuzun ısı dengesini sağlar hem de kilo kontrolünde başarılı olmanızı sağlar.

Kış mevsiminde stresinizi azaltacak besinler

Kış mevsiminin miskinliğini yenmek için mutluluk ve enerji verici besinlere beslenme planınızda sağlıklı miktarlarda yer vermelisiniz. Magnezyum ve potasyumdan zengin muz, C vitamini deposu taze sıkılmış portakal suyu ve omega-3 zengini cevizi ara öğünlerinizde yediğinizde stresi yenmenize yardımcı olacaktır. Vücutta endorfin salgısı başlatan acı kırmızıbiber ve sinir sistemine içerdiği B vitaminleri ile iyi gelen tam tahıl ürünleri ise ana öğünlerinizi süsleyerek kış mevsiminde yaşadığınız psikolojik karmaşayı geride bırakmanızı sağlar.

Haberin Devamı

Kışın sıcak içecekler tüketilmeli ancak su içmek asla unutulmamalı

Yaz mevsiminde kazandığımız ve kışın tekrar kaybettiğimiz güzel bir alışkanlık da su içmektir. Soğuyan havalarla birlikte su tüketimimiz gün geçtikçe kendini içimizi ısıtan çay ve kahve gibi içeceklere bırakır fakat suyun yerini hiçbir içecek tutamaz. Bu nedenle günde 8 ila 15 bardak arasında su içme alışkanlığımızı mevsimlerin etkilerine maruz bırakmadan devam ettirmek gerekir. Günde 300 mg’dan daha fazla miktarda alınan kafein, vücuttan su atımını artırır. Kafeinli içecekleri günde 4 kupayı aşmayacak miktarda tüketmeye özen göstermelisiniz.

Bağışıklık sistemimize güç kazandırmak için neler yemeliyiz?

Haberin Devamı

Soğuk algınlığının kol gezdiği kış mevsiminde üzerimize kalın bir şeyler giymek kadar önemli olan bir diğer konu da, bağışıklık sistemimizi beslenme ile güçlendirmektir. Yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenen bir kişinin soğuk algınlığı veya nezleye yakalanma riskinin daha düşük olduğu bilimsel çalışmalarca da gösterilmiştir. Bağışıklık sistemimize güç kazandırmak için yapmamız gereken, vitamin ve mineral ihtiyacımızı doğal besinlerden karşılamaya çalışmak olacaktır. Hastalık yapıcı yabancı etmenlere karşı güç kazanmak için, öğünlerde dört ana besin grubu olan etlere, süt ürünlerine, tahıl ürünlerine ve sebze-meyvelere yer vermek gerekir. Bu şekilde beslenen kişinin kış sendromunu üzerinden atması ve hastalıklardan korunması kolay olur.

Haberin Devamı

Tatlı krizlerini nasıl önleyebiliriz?

Mevsimsel değişikliklere bağlı olarak yaşanan stres, tatlı krizlerine yol açabilir. Tatlı krizlerinden korunmanın en kesin yolu, kan şekerini dengede tutacak şekilde beslenmektir. Günde 3 ana 3 ara öğün şeklinde düzenlenen bir beslenme programı ve gün içerisinde 4 saatten uzun aç kalmamaya özen gösterilmesi kan şekerinin ani düşüşlerine engel olarak tatlıların çekiciliğini belirli derecede azaltır. İkinci dikkat edilmesi gereken ise karbonhidrat döngüsünden uzak durmaktır. Tatlı krizlerine yenilerek tükettiğiniz tatlıların, yeni tatlı krizlerine yol açacağını unutmamanız gerekir.

Kışın hangi besinler açlık hissinin engellenmesine yardımcı olur?

Haberin Devamı

Sofralarda salata, sebze yemekleri, meyveler ve tam tahıl ürünlerinin yer alması da beslenme tarzının posadan zengin olmasını sağlayarak mevsimsel değişikliğe bağlı oluşabilen kabızlık sorununun ve açlık hissinin engellenmesinde etkili rol oynayacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!