Güncelleme Tarihi:
Kinoanın her ne kadar tahıl grubuna ait olduğu düşünülse de aslında Chenopodiaceae familyasından, pancar ve ıspanağa daha yakın bir bitki. Bolivya, Peru, Ekvador ve Kolombiya’nın And Dağları’ndan elde edilen kinoanın yetiştirilmeye başlanması ise 7000 yıl öncesine dayanıyor.
100 g kinoada:
• 21 g karbonhidrat
• 120 kcal enerji
• 4 g protein
• 3 g lif
• 2 g yağ
• 7 mg sodyum
• 2 mg demir
• 17 mg kalsiyum
• 5 mg A vitamini
Düzenli egzersiz yapan, kilo kontrolü sağlamaya çalışan herkes tüketebilir. Aynı zamanda glütensiz olmasıyla çölyaklılar tarafından da tercih edilebiliyor. Yüksek protein değeriyle vejetaryenler için de iyi bir seçenek.
Sıfır kolesterol ile birçok hastalığın oluşmasında kalkan görevi görüyor. Yüksek tansiyona iyi geldiği gibi yaşlanma sürecini de uzatıyor. Cildi yıpranmaya karşı koruyor. Kansere yakalanma riskini azaltarak, kalp sağlığı için olumlu etkiler gösteriyor.
Kinoayı pişirmeye başlamadan önce mutlaka 20-30 dakika boyunca ılık suda bekletip, yıkayıp süzmek gerekiyor. Suda bekletmek için yeterli vaktiniz yoksa el yardımıyla iyice yıkayın. Her bir ölçü kinoa için iki ölçü su kullanılması gerekiyor. Kaynamaya başladıktan sonra ateşi kısın. Kısık ateşte 15 dakika daha pişirip ardından servis için soğumaya bırakabilirsiniz.