Kimyasal peeling nedir?

Güncelleme Tarihi:

Kimyasal peeling nedir
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2015 10:10

Hangi durumlarda kimyasal peeling uygulanmamalıdır?

Haberin Devamı

Derin peelinglerin genellikle tercih edilmediğini belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Nahide Gültekin Çem, kimyasal peeling hakkında tüm merak edilenleri anlattı.

Cilt görünümünü daha iyi hale getirmek, leke oranını azaltmak, renk homojenitesi oluşturmak ve hafif kırışıklıklarda iyileşme sağlamak için kullanılan ve tecrübeli ellerde son derece güvenli olan bir yöntemdir.

Dermatolojik hastalıklarda akne ve melasmada da doğru ve yerinde kullanıldığında son derece yüz güldürücü sonuçlar elde edilir.

İşlem derinliğine göre 3'e ayrılır

Kimyasal peeling işlem derinliğine göre “yüzeysel, orta ve derin peeling” olarak üçe ayrılır. Yüzeyel ve orta derinlikteki peelingler ciltte daha taze bir görünüme yol açtıkları ve kişinin işlem sonrasını yaşam kalitesini olumsuz etkilemedikleri için tercih edilmektedir.

Haberin Devamı

Yüzeysel peelingde amaç cilt yüzeyinde yer alan hücrelerin yüzeyden uzaklaştırılarak alttan gelen genç hücrelerin yüzeye ulaşma sürecini hızlandırmaktır. Bu işlem daha yumuşak ve homojen görünümde olan bir cilde sahip olunmasını sağlar, siyah noktalardan (açık komedonlar) cildi arındırır ve yağ-nem dengesini kurarak ciltte aşırı parlaklık, kuruluk gibi olumsuzlukları ortadan kaldırır.

Kimyasal peeling için meyve asitleri sıklıkla tercih edilir. Şeker kamışından elde edilen glikolik asit, sütten elde edilen laktik asit, aspirinin ana maddesi olan salisilik asit en sık kullanılan formlarıdır.

Derin peelingler anestezi altında uygulama zorluğu ve elde edilen sonuçların hastanın hayatındaki kısıtlamalara oranla beklenenin altında olması nedeniyle tercih edilmemektedir.

Peeling işlemi kişiye ve kullanım amacına göre genellikle haftada bir veya iki haftada bir toplam 4-6 seans gibi uygulanır. Yine ihtiyaca ve yaşa göre senede bir veya birkaç seanslık kürler şeklinde tekrarlanabilir. Tedavi edilecek nedene ve hastanın tolerabilitesine göre peeling ajanının kuvveti de arttırılabilir.

Kimyasal peeling ne zaman yapılmalı?

Kimyasal peeling mutlaka kış döneminde ve koruma altında uygulanması gereken bir işlemdir. İşlem sırasında yüzeyel pelinglerde hafif bir kaşıntı ve iğnelenme normalken, orta derece peelinglerde yüzeyele göre daha belirgin fakat tolere edilebilen bir acı oluşur. İşlem tamamlandığında bu his devam etmez ve geçicidir.

Haberin Devamı

Uygulama sonrası mutlaka düzenli 2-3 saatte bir yüksek koruma faktörlü güneş koruyucu kullanılmalıdır. İşlem sonrası cilt hassas ve tahrişlere açık olacağı için vücut ısısını arttıran sıcak su ile banyo, terlemeye yol açan egzersiz, hamam-sauna gibi ortamlardan bir süre uzak durulması tercihen birkaç gün makyaj yapılmaması önerilir.

Yüzeyel peelinglerde işlemden hemen sonra birkaç saat devam eden hafif bir kızarıklık ve sonraki günlerde de hafif bir soyulma ve kepeklenme yaşanabileceği gibi dayanıklılığı yüksek olan ciltlerde hiç kızarıklık ve kepeklenme olmayabilir. Orta derece peelingler yüzeysele oranla daha derin tabakaya etki ettiği için kızarıklık ve soyulma daha belirgin ve uzun süreli olabilir. Eğer oluşmuşsa kabuklanmaların elle soyulmaması tedavi süreci tamamlandığında iz kalmaması açısından son derece önemlidir.

Haberin Devamı

Kimyasal peeling aşağıdaki durumlarda uygulanmamalıdır:

  • Ciddi güneş yanıkları
  • Kullanılacak ajana bağlı bilinen alerjiler
  • Açık yaralar
  • Kılcal damarları yüzeye yakın rozaseiform cilt
  • Aktif herpes (uçuk) enfeksiyonu
  • Hamilelik
  • Cilt hassasiyeti yapan retinoik asit, salisilik asit gibi ilaçların kullanımı

Dermatoloji Uzmanı Dr. Nahide Gültekin Çem

Kimyasal peeling nedir

BAKMADAN GEÇME!