Güncelleme Tarihi:
ABD’de yayımlanan Reader’s Digest dergisi, abur cubur tüketimini azaltmanın basit yollarını derledi. Öneriler, ABD’de yayımlanan haftalık yaşam dergisi New York Times Magazine’de geçen haftalarda abur cubur bağımlılığıyla ilgili yer alan geniş makaleden yola çıkılarak hazırlandı.
Reader's Digest dergisinde yayınlanan makalede abur cubur alışkanlığının fizyolojik bir tepkiye dönüşmesinde gıda üreticilerinin kullandığı stratejilerin rol oynadığı açıklanıyordu. Zira, yapay gıdalar şeker, tuz, yağ ve diğer kimyasal katkı maddelerinin çok çabuk alışkanlığa dönüşecek oranda eklenmesiyle hazırlanıyor. Fakat bu etkileri en aza indirmek için uzmanlar sekiz ayrı ipucu veriyor.
İşte kilo verdiren 8 öneri…
Beş madde kuralı
Ambalajda yer alan içeriğinde beşten fazla madde olan gıdalardan uzak durulmalı. Bu gıdalara en çok, aromalı cipsler ve önceden ısıtılmış ürün gruplarında rastlanıyor.
Üç renk kuralı
ABD’nin Cornell Üniversitesi’nde geçen yıl yapılan araştırmalarda, tabağında en az üç farklı renkte gıda bulunduran insanların daha sağlıklı olduğu ortaya konmuştu. Uzmanlar, abur cubur ihtiyacında kurutulmuş veya taze meyve, bir parça bitter çikolata, kuru yemiş gibi renk seçeneği zengin gıdaların tüketilmesini tavsiye ediyor.
Rutini kırmak
İnsanların herhangi bir şeye alışması için en fazla birkaç haftaya ihtiyaç sürüyor. Bu yüzden, abur cubur otomatları, buzdolabı veya marketlere gidilmesi için harcanan sürenin beş dakikalık kısa bir yürüyüş turuna dönüştürülmesi, kısa zaman içinde sağlıksız gıda alımını azaltıyor.
Tatlı krizini yenmek
Buzdolabını alabildiğince kırmızı üzüm gibi şeker oranı yüksek meyvelerle doldurmak, akşam yemeği sonrası gelen tatlı krizinin atlatılmasına önemli bir rol oynuyor.
Dolap düzeni
Sağlıklı atıştırmalıkları buzdolabının en kolay erişilebilir yerinde bulundurmak da abur cubur ihtiyacının azalmasına yardımcı oluyor.
Kendini tanımak
En çok hangi sağlıksız gıdaya karşı zaafı olduğunu bilmek, kişilerin alışkanlıklarını kontrol altına almalarını kolaylaştırıyor.
İçindekileri okumak
İşlenmiş gıdaların en masumun da bile zararlı katkı maddeler yer alabiliyor. Örneğin sağlıklı olduğu düşünülen dondurulmuş ızgara tavukta trans yağ; doğal barbekü sosu aromalı cipslerde ise yağlı süt tozu ve tavuk suyu tabletine rastlanıyor.
Çiğneme kuralı
Yenilen şey abur cubur bile olsa, mutlaka sonuna kadar çiğnenmesi gerekiyor. Çiğneme alışkanlığı, gıda tüketimi oranını düşürüyor.