Güncelleme Tarihi:
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güner Öğünç, ramazan aylarında mide delinmeleri şikayeti ile çok sık karşılaştıklarını belirterek, mide ya da sindirim sistemi sorunu yaşayanların önce tedavi olmaları gerektiğini bildirdi.
Mide delinmelerine dikkat
Ramazan aylarında mide delinmeleri çok sık oluyor. Mide ya da sindirim sistemiyle ilgili şikayetleriniz varsa mutlaka ramazan ayı öncesi tedavi olun, sonra orucunuzu tutabilirsiniz.
Öğünç, yaptığı açıklamada, ramazan ayında sağlığın bozulmaması için insanların sağlıklı beslenmesi gerektiğini vurguladı. Ramazan ayının bolluk ve bereketi işaret ettiğini, bu durumun da sofralara çeşit fazlalığı olarak yansıdığını anlatan Öğünç, oruç tutacak kişilerin öncelikle kendilerini sağlık açısından değerlendirmeleri gerektiğine işaret etti.
Açlık ve aşırı beslenme ülsere bağlı mide delinmesini tetikliyor. Ramazan aylarında mide delinmeleri çok sık oluyor. Zaman zaman ciddi problemler doğurabiliyor. Mide ya da sindirim sistemiyle ilgili şikayetleriniz varsa mutlaka ramazan ayı öncesi tedavi olun, sonra orucunuzu tutabilirsiniz.
Ramazan ayında dikkatli davranması gereken başka bir grup ise şeker hastaları. Uzun süre açlığın ve iftarda yoğun beslenme şeker hastalarını sıkıntıya sokabilir. Bu hastaların mutlaka doktorlarına başvurup ilaçlarının dozlarını ya da saatlerini kontrol ettirmeleri gerekiyor.
"Vazgeçmeyeceğiniz tek besin kaynağı su"
Ramazan ayında sıvı tüketimine önem verilmeli, özellikle bolca su içilmeli. Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi nedeniyle vücudun su ihtiyacı daha da artıyor. Oruç dışındaki dönemde en az 2 litre sıvı tüketilmeli, öncelik de su olmalı. İftara suyla başlanılmalı. İftar sofralarına doğrudan gitmek yerine küçük kasede bir çorba içilip, sonra çeşitliliğin olduğu sofraya oturulmalı.
"Yemek süresini uzatın"
Yemek süreleri uzatılmalı ve daha sık aralarla daha az yemek tüketilmeli. Sofralarda mutlaka taze sebze, meyve, proteine yer verilmeli. Ağır yağlı, sindirimi zor yemeklerden kaçınılmalı.
İnsanların mutlaka sahura kalkmalarını öneren Öğünç, sahurda da suya önem verilmesi, yemeğe suyla başlanılması ve suyla sonlandırılması tavsiyesinde bulundu. Özellikle iftarda tatlı tüketiminde aşırıya kaçılmamalı. Tatlı ihtiyacı meyve gibi doğal yollarla karşılanmalı.
Asitli içecekler, hazır meyve suları, kalorisi yüksek sıvı içecekleri asla tercih edilmemeli. İdeal sıvının sudur, bunun yanında çay, Türk kahvesi ya da şekeri çok az komposto tüketilebilir.
"Kilo vermek için oruç tutmayın"
Prof. Dr. Öğünç, oruç tutarken kilo vermeyi planlayanlara da uyarıda bulundu. Zayıflamanın bu döneme denk getirilmemesi gerektiğini, aksi takdirde farklı sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğinin altını çizen Öğünç, "Ramazan ayında kilo vermek isteyenler yanlış beslenme nedeniyle bazen kilo alabiliyor" dedi.
Ramazan ayında fiziksel aktivitenin de önemli olduğuna işaret eden Öğünç, iftardan sonra bilgisayar ya da televizyon karşısına geçmek yerine düşük tempoda yürüyüşü önerdi.
AA