Güncelleme Tarihi:
Türkiye'nin doğusunda bulunan Kars, hayvancılık ve buna bağlı olarak süt ürünleri ile ekonomisini güçlendirmeye çalışıyor. Şehirde irili ufaklı onlarca mandıra ürettikleri peynirleri Türkiye'nin dört bir tarafına gönderiyor. Bu peynirler arasında çeçil, “light” olma özelliği ile dikkat çekiyor.
Mandıracı Levent Özşahin, Kars çeçil peynirinin, yağının az ve kalorisinin düşük olması ile kilo problemi olanlar için ideal bir peynir olma özelliğine sahip olduğunu, yanı sıra hazırlanışı itibari ile hijyenik olmasının ise albenisini artırdığını söylüyor.
Çeçil peynir, yapımında daha çok yağsız inek sütü kullanıldığına değinen ve 100 gramda 140 kcal olduğuna vurgu yapan Özşahin, tuzunun ise oldukça az olduğunu ifade ederek, “Kilo problemi olanlar ile diyet yapanlar için ideal bir peynirdir” diyor.
Light çeçil peynirin geçmişinin çok eskilere dayandığını hatırlatan Özşahin, "Bizler çeçil, diğer bir adı ile civil peynir yapıyoruz. Bu peynirin yağ oranı çok düşüktür. Gravyer peynir ile çeçil peynirin yağ oranı arasında yüzde 60 fark vardır. Kaşardan ise yüzde 40 civarında daha yağ sızdır" diye konuşuyor.
Çeçil peynirin yöresel olduğu için tercih edildiğini kimsenin light olup olmadığını bilmediğini aktaran Özşahin, "Avrupalılar 'light ürün' diyor marketlerde satıyor. Bizimki de yağsız peynir ve yüz yıl önce bulmuşuz. Ama kendimizi ifade edememişiz. Ayrıca, çeçil peynir 70 derece kaynama oranı ile en hijyenik peynirler arasındadır." diye bilgi veriyor.
CİHAN