Güncelleme Tarihi:
Kulağın normalden daha fazla öne doğru kıvrık olmasıdır. Doğuştan gelir. Bu şekil bozuklukları tek kulakta ya da iki kulakta birden görülebilmektedir. Kepçe kulağa, kıkırdak şekli ve gelişimindeki sorunlar yol açar. Kulağın üst kısmında kıkırdak kıvrımları oluşmadığı durumlarda kulak öne doğru gelir. Düz bir görünümdedir. Kulak ile kafa arasındaki açı fazladır. Kulak öne doğru olduğu için daha büyük görünür. Aslında bu bir şekil bozukluğunun yarattığı algı yanılgısıdır.
Çocuklarda kepçe kulak tedavisi için en uygun yaş hangisidir?
Çocuklarda en uygun tedavi dönemi 6 yaşından sonraki süreçtir. Kulak gelişiminin yüzde 90’ı 6 yaşına kadar tamamlanır. Böylece kulak yapısı, kepçe kulak şekil bozukluğu tedavisi için uygun hale gelir. 6 yaşından önce yaptırılırsa kulağın sağlıklı büyümesi tehlikeye girebilir. Gelişme geriliği yanında istenmeyen şekil bozuklukları da ortaya çıkabilir.
Tedavi edilmeyen kepçe kulak çocukları nasıl etkiler?
Tedavi ettirilmeden okula yeni başlayan ya da okulunu devam ettiren çocuklarda kepçe kulak sorunundan kaynaklı birtakım psikolojik rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Diğer çocukların normal kulak yapısından farklı ve büyük görünen kepçe kulak, çocuğun arkadaş ortamında alay konusu olabilir. Çocuk, gelişme çağında olduğu için hassas bir yapıya sahiptir. Kulağıyla alay edilmesi, arkadaş ortamından dışlanması, çocuğun kırılgan kişiliğini örseleyebilir. Bu da derslerde başarısızlık, özgüven kaybı, içe kapanıklık gibi belirtilerle kendini gösterir. Çocuk, kepçe kulak sorununu hayatının merkezine koyabilir ve aile içi iletişimde iyice pasifleşebilir. Burada ebeveynlere büyük görev düşer; çocuklarını dikkatli bir şekilde gözlemlemeliler. Çocukların psikolojisinin sağlıklı gelişimi için okul başlamadan kepçe kulak estetiği yaptırmanın faydalarını unutmamalılar.
Kepçe kulak tedavi yöntemleri
Kepçe kulak şekil bozukluğunun tedavisi için hastanın durumuna göre cerrahi, iple askılama ve bandaj yöntemleri uygulanmaktadır.
Bandaj yöntemi: Bebeklerde uygulanan cerrahi tedaviyi ortadan kaldıran ve sonuç veren bir yöntemdir. Çocuklarda, yetişkinler gibi iple askılama ve cerrahi tedavi seçenekleri uygulanmaktadır.
İple askılama yöntemi: Hızlı ve kolay bir yöntemdir. Kulakta morarma ve kanama olmaz. Ancak çocuğun kulak yapısının ve şekil bozukluğunun durumunun bu yönteme uygun olması gerekir. Ameliyat sayılmayacak kadar mini bir operasyondur. Uyuşturulan kulakların arka kısmının deri altından geçirilen iple çocuğun kulağı geriye çekilerek sabitlenir. Günübirlik bir müdahaledir. Sonuçları anında görülür.
Cerrahi tedavi: Bu yöntemde ise genel anestezi altında kepçe kulak estetiği operasyonu gerçekleştirilir. Genel anestezi nedeniyle çocuklar bir gün hastanede gözlem altında tutulur sonra taburcu edilir. Kulak yapısı sert ve şekil bozukluğu boyutlarının büyük olduğu durumlarda etkili sonuçlar veren bir yöntemdir. İki kulak için 1.5 saat süren ameliyatta kesi izleri kulak arkasında kaldığı için belli olmaz. Kulaklarda pansuman 3 gün boyunca kalır. 1 haftada şişme ve morluklar yok olur. 3 ayda kalıcı iyileşme sağlanır. Çocuğun kulağı estetik ve normal görüntüsüne kavuşur.