Güncelleme Tarihi:
Vajina kasları istemli bir şekilde çalışan kas gruplarımızdandır. Biz gün içerisinde bilinçli olmasa da vajina kaslarımızı sıklıkla çalıştırırız. Örneğin idrarınız geldiğinde idrarınızı yapana kadar bu kaslarınızı çalıştırmış olursunuz. Kaslar gevşetildiğinde ise idrar yapılır?
Vajina kasları idrar yapma ve dışkılama, normal doğuma, cinsel ilişki sırasında ve orgazm olma fonksiyonunda önemli rol oynar.
İşte bu vajina kaslarını yani pelvik taban kaslarını çalıştırmaya ve güçlendirmeye yarayan egzersizlere “kegel egzersizleri” denir. İlk defa Dr. Arnold Kegel tarafından tanımlandığı için bu şekilde anılır.
Kadınlar kegel egzersizleri ile vajina kaslarını güçlendirdiğinde hem cinsel fonksiyonlar iyileşmekte hem de ileride yaşlandığında ortaya çıkabilecek jinekolojik sorunlara karşı kendini koruyabilir. (Örneğin idrar kaçırma)
Genç kızlarda vajina kasları tabii ki daha sıkıdır ama gençler vajina kaslarını kontrol edebilme konusunda zaman zaman sıkıntı yaşayabilir. Özellikle cinsel ilişki sırasında vajina kaslarını yeterince gevşetememe probleminden dolayı cinsel ilişki ağrılı olabilir. Bu nedenle genç kızlar da kegel egzersizlerini yapmalıdır.
İlk cinsel deneyimden önce uygulanan kegel egzersizleri cinsel birleşmeyi kolaylaştırır, böylede cinsel keyif ve orgazm yaşanma olasılığı ve sıklığı artar.
Evet genç kızlığından itibaren vajinal kaslarını kegel egzersizleri çalıştıran bir kadının yapacağı normal doğum kolaylaşır.
Ağrılı cinsel ilişki ve vajinismus probleminde kegel egzersizleri kişinin vajına kaslarını kontrol etmesine, dolayısıyla tedavinin daha hızlı ilerlemesine yardımcı olur.
Kegel ekzersizleri ile vajen kaslarının güçlendirilmesi ve vajina bölgesinde kan akımının arttırılması orgazmı kolaylaştırmaktardır. Daha güçlü ve uzun süreli orgazmlar yaşamak için düzenli olarak kegel egzersileri yapabilirsiniz.
Doç. Dr. Turan Uslu Fizyoterapi Uzmanı kegel egzersizlerinin aşamalarını anlatıyor.
* İdrar yaparken idrarınızı tutun. Beşe kadar sayıp sonra bırakın.
* Dizler bükülü sırtüstü yatın, kalçalarınızı kasıp sıkıştırın, 5 saniye kasılı kalıp bırakın.
* Dizler düz haldeyken sırtüstü yatın, kalçalarınızı kasıp sıkıştırın, 5 saniye kasılı kalıp bırakın.
* Bu hareketi duvara dayanarak ayakta yapın.
* Dizler bükülü sırtüstü yatın. Egzersiz topunu dizlerin birbirlerine değen yan kısmına koyup sıkın 5 saniye sıkıp gevşeyin. Bu hareketi sağ ve sol yan olarak da yapın. Egzersiz topunu üst bacakların arasına alıp 5 saniye bastırın ve gevşeyin.
* Egzersizlerinizi günde kaç kez yapacağınız, terar sayıları ve şiddeti doktorunuz tarafından belirlenir.
Aşağıdaki belirti ve bulgular olursa egzersiz yapmayı hemen kesin ve doktorunuzla irtibat kurun.
* Ağrı
* Rahimde kasılma (15 dakikadan sık)
* Kanama
* Amnios sıvısının gelmesi
* Bayılma hissi
* Nefes darlığı
* Çarpıntı
* Görme bozukluğu
* Kol veya bacakta uyuşma
* Bebeğin hareketinde azalma
* Yürüme güçlüğü
Kısaca kegel egzersizlerinin faydalarını tekrar sıralarsak:
İleride idrar kaçırmayı önler.
Mesane sarkmasını önler.
Normal doğumu kolaylaştırır.
Doğum sonrası vajinanın eski formuna kavuşmasına fayda sağlar.
Cinsel ilişkide alınan hazzı artırır.
Orgazmı kolaylaştırır.
Vajinismus tedavisini hızlandırır.