“Kaynanadili” meğerse tatlıymış!

Güncelleme Tarihi:

“Kaynanadili” meğerse tatlıymış
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2012 13:30

"Kaynanadili" olarak da bilinen dikenli incir stresi azaltıyor, vücuda zindelik veriyor.

Haberin Devamı

“Frenk yemişi” ve “kaynanadili” olarak da bilinen dikenli incir, stresi azaltmak için gıda takviye maddesi olarak kullanılıyor. Kaynanadili, vücut direncini artırdığı gibi vücuda zindelik de veriyor.

Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özcan, yaptığı açıklamada, Latince adı “Opuntia ficus-indica” olan dikenli incirin, kaktüs türü bir bitkinin meyvesi olduğunu, “fakir toprakların fonksiyonel meyvesi” olarak nitelendirildiğini belirtti.

Kuraklığa oldukça dayanıklı olan dikenli incirin, Akdeniz çevresinde doğal olarak yetiştiğini anlatan Özcan, “Türkiye'de Batı ve Güney Anadolu'da bulunur. Meyvelerin olgunlaşma periyodu temmuz ve ağustos aylarıdır. Türkiye'de bazı bölgelerde bu bitkiye “kaynanadili” de denilmektedir. 5-10 santimetre uzunluğunda, kırmızı, sarı, turuncu renklerde kabuğu olan etli bir meyvedir” diye konuştu.

Faydaları nelerdir?

Haberin Devamı

 Özcan, bu bitkinin sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi geldiğinin bilindiğini vurgulayarak, faydalarını şu şekilde sıraladı.

- Vücut direncini artırıcı etkisinin yanı sıra zindelik vermektedir.

- Stresi azaltmak için gıda takviye maddesi olarak kullanılmaktadır.

- Genellikle soğuk olarak tüketilen, tatlı ve sulu olan dikenli incir, her yaş grubunca tercih edilmektedir.

- Antioksidan etkisinin yanı sıra vitamin ve mineral kaynağı olarak düşünülmektedir.

- Besleyici özelliği oldukça yüksektir.

- Selüloz içeriğinin yüksekliğine ilaveten özellikle C vitamini, bioflavonoidler ve amino asitlerce de zengindir.

- Dikenli incirin kabuğu çok sayıda diken, meyveleri ise tohum içermektedir. Tohumlardaki yağı antioksidan ve E vitamini kaynağıdır.”

A.A

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!