Kaşıntı hangi hastalıkların habercisi?

Güncelleme Tarihi:

Kaşıntı hangi hastalıkların habercisi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2013 12:40

Tedavi için kaşıntının nedeni mutlaka araştırılmalı!

Haberin Devamı

Cilt hastalıklarında sık görülen tablolardan biri olan kaşıntı, aynı zamanda birçok hastalığın arka planında kalan önemli belirtilerdendir. Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Dr. Cansel Köse Gürer, kaşıntıya neden olabilecek hastalıkları açıkladı ve kaşıntı durumunda yapılabilecekleri sıraladı.

Kaşıntı; kişide yanma, batma gibi ciddi rahatsızlık verici durumlara yol açar. Bu durumlar da hastalarda huzursuzluk, gerginlik, sinirlilik, uykusuzluk ve depresyona sebep olabilir. Kaşıntı, ciltte döküntüye sebep olabilir, hiçbir belirtisi olmadan da seyredebilir.

Kaşıntı bu hastalıkların habercisi olabilir

Kaşıntıyla seyreden ve en sık görülen cilt hastalıkları şunlardır: Uyuz, ürtiker (kurdeşen), egzama (temre), liken planus, suçiçeği, mantar enfeksiyonları, böcek sokması, bitlenme ve bülloz. Ayrıca kuruluk ve alerjik kökenli hastalıklar, bazı iç hastalıkların (karaciğer, böbrek, tiroid hastalıkları, vitamin ve demir eksiklikleri, kanserler, paraziter hastalıklar, diğer enfeksiyon hastalıkları) belirtisi olarak sıklıkla karşımıza çıkabilir. Kaşıntı, strese bağlı veya ilaçların yan etkisi olarak da yaşanabilir.

Kaşıntının sebebinin bilinmesi için hangi durumlar sorgulanmalı?

Kaşıntının sebebinin bulunabilmesi için çok iyi bir hasta öyküsü ve dermatolojik muayene gerekir. Gerekli görüldüğü takdirde kan, dışkı, direkt mantar gibi mikroskobik inceleme tetkikleri de yapmak uygun olur.

Kaşıntının karakteri, günün hangi saatinde yoğunlaştığı, kaşıntı ile birlikte cilt döküntüsünün varlığı, evde diğer kişilerde kaşıntı olup olmaması, kişinin kullandığı ilaçlar, alerji öyküsü, diğer sistemik hastalıkların eşlik edip etmediği, güneşle bağlantısının olup olmaması sorgulanmalıdır. Ayrıca kaşıntıya sebep olabilecek artırıcı nedenler azaltılmalıdır.

Kaşıntı durumunda neler yapılmalı?

  • Kaşıntıda tedavi nedene göre planlanmalı, etkenin tekrarlanması önlenmeli,
  • Aile ve yakın temastaki kişiler de tedavi edilmeli, hijyen önerileri uygulanmalı,
  • Kaşıntı uzun süreli ise altta yatan etkene yönelik tetkikler yapılmalı, hasta bilinçlendirilmeli,
  • Deri tahriş edilmemeli, banyolarda kese-lif yapılmamalı,
  • Tırnaklar kısa kesilmeli,
  • Sıkı ve dar kıyafetlerden kaçınılmalı,
  • Kuruluk mutlaka önlenmeli, özellikle kış aylarında havaların soğumasıyla gelişen kuruluk başlı başına kaşıntı sebebi olduğundan günlük olarak el ve vücut nemlendiricileri kullanılmalıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!