Güncelleme Tarihi:
Kaşıntı; kişide yanma, batma gibi ciddi rahatsızlık verici durumlara yol açar. Bu durumlar da hastalarda huzursuzluk, gerginlik, sinirlilik, uykusuzluk ve depresyona sebep olabilir. Kaşıntı, ciltte döküntüye sebep olabilir, hiçbir belirtisi olmadan da seyredebilir.
Kaşıntı bu hastalıkların habercisi olabilir
Kaşıntıyla seyreden ve en sık görülen cilt hastalıkları şunlardır: Uyuz, ürtiker (kurdeşen), egzama (temre), liken planus, suçiçeği, mantar enfeksiyonları, böcek sokması, bitlenme ve bülloz. Ayrıca kuruluk ve alerjik kökenli hastalıklar, bazı iç hastalıkların (karaciğer, böbrek, tiroid hastalıkları, vitamin ve demir eksiklikleri, kanserler, paraziter hastalıklar, diğer enfeksiyon hastalıkları) belirtisi olarak sıklıkla karşımıza çıkabilir. Kaşıntı, strese bağlı veya ilaçların yan etkisi olarak da yaşanabilir.
Kaşıntının sebebinin bilinmesi için hangi durumlar sorgulanmalı?
Kaşıntının sebebinin bulunabilmesi için çok iyi bir hasta öyküsü ve dermatolojik muayene gerekir. Gerekli görüldüğü takdirde kan, dışkı, direkt mantar gibi mikroskobik inceleme tetkikleri de yapmak uygun olur.
Kaşıntının karakteri, günün hangi saatinde yoğunlaştığı, kaşıntı ile birlikte cilt döküntüsünün varlığı, evde diğer kişilerde kaşıntı olup olmaması, kişinin kullandığı ilaçlar, alerji öyküsü, diğer sistemik hastalıkların eşlik edip etmediği, güneşle bağlantısının olup olmaması sorgulanmalıdır. Ayrıca kaşıntıya sebep olabilecek artırıcı nedenler azaltılmalıdır.
Kaşıntı durumunda neler yapılmalı?