Karpuz, güneşin zararlı etkilerinden koruyor

Güncelleme Tarihi:

Karpuz, güneşin zararlı etkilerinden koruyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2013 12:17

Başka hangi besinler, güneşin bu olumsuz etkilerini azaltıyor?

Haberin Devamı

Uzun süre güneşe maruz kalmak insan sağlığını tehdit ediyor. Sağlıklı bir vücut için antioksidan içeren sebze ve meyvelerin tüketilmesi önerisinde bulunan Dermotoloji Uzmanı Dr. İnci Sak, “Antioksidan içeren karpuz, kaysı, kivi ve üzüm gibi meyveler ile brokoli, lahana, havuç gibi sebzeler güneşin olumsuz etkilerini azaltıyor” dedi.

Okulların tatil olmasıyla birlikte çok sayıda kişi tatile çıktı ya da tatil planı yapmaya başladı. Sıcakların arttığı bugünlerde uzmanlar, tatilini sıcak bölgelerde ve deniz kenarında geçirmeyi düşünenleri uyardı. Özellikle güneşin dik geldiği 10.00-15.00 saatleri arasında güneşe çok fazla çıkılmaması, mecbur kalınması halinde ise şapka, güneş gözlüğü ve uzun kollu elbiseler tercih edilmesi öneriliyor.

Güneşin zararlı etkilerinden kurtulmak için bunları tüketin

Haberin Devamı

Yaz aylarında güneş ışınlarının çok daha etkili olduğunu söyleyen Dermatoloji Uzmanı İnci Sak, uzun süre güneşe maruz kalmanın insan sağlığını tehdit ettiğini söyledi. Yaz aylarında güneşin etkilerinden korunmak için antioksidan içeren meyve ve sebze tüketilmesinin önemli olduğunu belirten Sak; üzüm, kayısı, çilek, karpuz, nar, kivi, çilek, mürdüm eriği, böğürtlen, yaban mersini ve kuşburnunda bolca antioksidan bulunduğunu söyledi. Sebzelerde ise brokoli, lahana, karnabahar, Brüksel lahanası, havuç, semiz otu, kereviz, soğan ve sarımsağın güçlü birer antioksidan kaynağı olduğunu kaydeden Sak, “Güneşin olumsuz etkilerinden kurtulmak ve sağlıklı bir vücut için antioksidan içeren sebze ve meyvelerin tüketilmesi çok önemli” dedi.

Güneşe temkinli çıkın

Özellikle küçük çocukların güneşe maruz bırakılmaması gerektiğini vurgulayan Sak, hayatın ilk 15 senesinde geçirilen ikinci derece güneş yanıklarının ilerleyen yaşlarda deri kanseri riskini arttırdığını anlattı. Sak, “Deniz kenarında güneşlenenler mutlaka güneş kremi kullanmalı. Krem 3-4 saatte bir ve suya girildikten sonra yenilenmeli. Çocuklarda 15 yaşına kadar su dolu kabarcıklar şeklinde geçirilen deri yanıkları, hiç geçirmeyenlere oranla kanser olma riskini arttırıyor. Bu nedenle çocuklar güneşe direk maruz bırakılmamalı. Antioksidan içeren karpuz, nar ve üzüm gibi meyveler de bolca tüketilmeli” şeklinde konuştu. Güneşe temkinli çıkılması ve günde en az 2 litre su tüketilmesi gerektiğini belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Sak, suyun fazla içilmesinin, terleme ve idrar yoluyla atılacağından zararlı olmayacağını kaydetti. Sak, su tüketiminin, güneş deri yaşlanmasının önlenmesi açısından da önemli olduğunu kaydetti.

CİHAN
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!