Güncelleme Tarihi:
Kapari, en çok Ege bölgesinde yetişen bitkilerden biridir. Halk arasında Kebere, keper, gebere, gebre otu, kedi tırnağı, menginik, karga kavunu ve hint hıyarı olarak da bilinir. Kendiliğinden yetişen kapari hem kozmetik hem de gıda sektöründe kullanılır. Kapariyi genelde salatalarda görürsünüz. Peki, kaparinin faydaları nelerdir?
• Kapari Antik Yunan’da sağlığa iyi geldiği gerekçesiyle sıklıkla tercih edilmiştir. Aristo ve Hipokrat tarafından kullanıldığını gösteren kayıtlar vardır.
• Kaparide bulunan flavonoidler antioksidan etkisi gösterir ve bu sayede vücuttaki serbest radikaller ile savaşır. Vücudun ödem toplamasını önler.
• Kapari lif zengini bir tomurcuktur. Sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi geldiği söylenir ve kilo vermeye yardımcıdır.
• Kapari turşusu akciğer ve karaciğere iyi gelir. Akciğerin ve karaciğerin temizlenmesini sağlar. Karaciğer yağlanmasına iyi geldiği bilinmektedir.
Kapari genelde marketlerde turşu şeklinde kavanozlarda satılır. Salatalara, makarnalara ve dilediğiniz her şeye ekleyebilirsiniz.
Taze kapari önce tuzlu sonra sirkeli suda bekletilerek kapari turşusu yapılabilir.
Domate sosu yaparken kapari eklerseniz tadı güçlenir.
Pizza üzerine konulan kapari oldukça güzel bir lezzet verir.
Kapariyi balık ve et yemekleri yanında da servis edebilirsiniz.
HÜRRİYET AİLE ÖZEL