Güncelleme Tarihi:
Günümüzün en yaygın ve tehlikeli hastalığı kanser için birçok önlemin yanına mandalina da eklendi. Uludağ Üniversitesi’den gelen açıklamaya göre C vitamini deposu mandalina kanser riskini azaltıyor.
Uludağ Üniversitesi (UÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Baş Diyetisyeni Sevinç Yetişen, yapılan araştırmalarda mandalinaya turuncu rengini veren karoten nedeniyle karaciğer hastalıkları, damar sertliği ve şeker hastalığı riskini azalttığını ifade ederek, içeriğindeki potasyum sayesinde de yüksek tansiyonu düşürmeye yardım olduğunu dile getiriyor.
Mandalinanın kansere karşı iyi bir önlem olduğunun altını çize Yetişen, açıklamasını şu sözlerle detaylandırıyor: “Bulundurduğu çözünür posa nedeniyle kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir. İçerdiği antioksidan maddelerle vücudumuzun kansere yakalanma riskini azaltır. Mandalinada bulunan tangeretin adlı flavon sayesinde antikansorejen özellik gösterir ve enfeksiyonun yayılmasını önlemede etkilidir.”
Mandalina Tüketirken Bunlara Dikkat
Şeker hastalarının bile mevsimindeyken günde 2-3 tane tüketmesi önerilen mandalinayı seçerken neler dikkat etmek gerekiyor?
Mandalinanın gözenekli yapısı nedeniyle daha çok su kaybettiğini tüketiciye hatırlatan Sevinç Yetişen, mandalinanın alındıktan kısa bir süre sonra tüketilmesi gerektiğini dile getiriyor. Ayrıca kabuklarının ince ince kıyılarak kek ve pastalarda da kullanılabildiğini sözlerine ekliyor.
AA