Güncelleme Tarihi:
Meme kanserinde erken teşhisin işlerini kolaylaştırdığına vurgu yapan Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Oygar Aytekin, bu hastalığı geçirmiş insanların kontrollerini aksatmaması gerektiğini, zamanın onlar için altın değerinde olduğuna dikkat çekti.
Mastektomi uygulamasının bütün memenin alınıyor gibi anlaşılmaması gerektiğini belirten Aytekin, “Hastanın kanserli dokusu alındıktan sonra biz devreye giriyoruz. Mevcut eksikliği gidermeye çalışıyoruz” dedi.
Memesi alınan hastaya yeniden meme yapılabileceğinin altını çizen Oygar Aytekin, “Herhangi bir yayılım deriye doğru söz konusu değilse sadece silikon protezini takarak sorunu çözebilirsiniz. Bütün memesi alınmış bir hastada işin çapı oldukça büyüyor. Karın derisinden yağ dokusu alınarak meme estetiği yapılması ise karın germe ihtiyacı da olan hastalara daha cazip geliyor” diye konuştu.
Kanser tedavisi sonrası meme estetiğinde enfeksiyon ve komplikasyonu çok nadiren gördüklerini söyleyen Oygar Aytekin, ameliyat sonrası uygun bir sütyeni doktorun hastaya tavsiye edeceğini de sözlerine ekledi.
Kanser tedavisi sonrası memesi alınan hastada nadiren tek bir operasyonun yeterli olabildiğini söyleyen Aytekin, “İyileşme sürecinde de birtakım değişiklikler oluyor dokuda. Yeni oluşturduğunuz memeyi daha düzgün bir hale getirmeye çalışıyorsunuz. Bazen liposuctionla bir miktar yağ alırsınız. Bazen deriyi biraz küçültürsünüz. İlk hedef oradaki dokunun yaşaması. Ondan sonrasında da o dokunun şekillendirilmesi. Eşit bir görünüm için diğer memeye de estetik gerekebiliyor” diye konuştu.