Güncelleme Tarihi:
Bu yıl ramazan ayı, aşırı sıcaklara denk geldi. Peki, bu zor şartlarda kalp hastaları oruç tutabilir mi? Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Emrullah Başar, kalp yetmezliği ve kalp hastalığı olup da ilaç alması gereken hastaların oruç tutmaması gerektiğinin önemle altını çizdi ve diğer dikkat edilmesi gereken kuralları sıraladı.
Kalp hastaları ramazan yaklaştığında oruç tutma konusunda kararsız kalırlar. Oruçla ilgili olarak yapılmış geniş araştırmalar yoktur. Birkaç tane tek merkezli araştırma vardır. Bu araştırmalar da bizlere ramazan ayında kalp krizinin arttığı veya azaldığı göstermez yani ramazanda kalp krizi diğer aylara göre daha az veya daha fazla değildir.
Kalp Ameliyatı ve Kalp Krizi Geçirenler Oruç Tutmamalı
Kalp yetmezliği veya kalp damar hastalığı olup da gündüz ilaç kullanması gereken hastalar oruç tutmamalıdır. Özellikle de son altı ay içinde kalp ameliyatı geçirenler veya kalp krizi geçirenler de orucu bir yıl tutmamalıdır. Havalar da çok sıcak olduğundan aşırı su kaybı olur. Bu nedenle oruç sırasında kalp hastalarının daha fazla etkileneceği dikkate alınmalıdır.
Oruç Tutarken Dikkat Edilmesi Gereken İki Husus
Birinci Husus
Eğer hastalar ilaçlarını kullanarak günlük yaşantılarını problemsiz sürdürebiliyorlar, günlük aktivitelerini rahat yapabiliyorlar ve gündüz ilaç ihtiyacı duymuyorlarsa oruç tutabilirler.
İkinci Husus
Özellikle de bu uzun ve sıcak yaz günlerinde oruçluyken hastanın şikayetleri başlarsa (bu isterse ilaç ihtiyacı olsun isterse su kaybından dolayı tansiyon değişikliği şeklinde olsun) iftarı beklemeden oruçlarını bozmalıdırlar çünkü beklenen sürede istenmeyen sonuçlarla karşılaşabilirler.
İftar ve Sahurda Mutlaka İlaç Alınmalı
Oruç tutacak hastaların ilaçlarını aksatmadan iftar ve sahurda almaları, bol su tüketmeye gayret etmeleri, ağır yiyeceklerden uzak durmaları ve sıcak havada dışarı çıkmamaya gayret etmeleri gerekir.