Güncelleme Tarihi:
Birçoğumuz zinde olmak için başvurduğu kafeinin içerdiği maddelerden ötürü ciddi hastalıklara zemin hazırlayabileceğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Canan Doğan, kahve ve çay tüketimi ile ilgili önemli bilgiler verdi.
Kafein, kas ve sinir uyarıcı etki yapar. Çay ve kahvede bulunan potasyum diyarelerde barsaklardan su kaybının yerine getirilmesinde yardımcı olur. Bunun yanında çay da bulunan tanenler diyetle alınan demir ile bağlanarak demir emilimini azaltırlar.
Fazla miktarda kafein alımı bazı kişilerde kalp çarpıntısına fazla miktarda çay alımı da bazı kişilerde demir eksikliğine yol açabilir. Yapılan çalışmalar 2 fincan kahvenin maksimum uyanıklık ve konsantrasyon sağladığına dikkat çekmektedir. Bir diğer çalışmada ise çok kahve içenlerde strese bağlı hastalıklar, kaygılı durum ve akademik performansta düşüş olduğu gösterilmiştir. Günde 1-2 bardak çay, 1 fincan kahve yeterli olacaktır. Çay içerken limon eklemek demir emilimi açısından iyi yöntemlerden biridir.
Çay ve Kahve Tuvalet İhtiyacını Artırıyor
Çay ve kahve içtikten sonra neden daha sık tuvalete gideriz. Kahve içindeki kafein ve çayda bulunan tanin sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum gibi minerallerle bağlanarak böbreklerden su atımına sebep olur. Bu nedenle çay ve kahve tüketiminden sonra daha sık tuvalete çıkma ihtiyacı hissedilir.
Siyah Çay mı, Yeşil Çay mı?
Yeşil çay da tıpkı siyah çay gibi çay bitkisinin yapraklarından elde edilir. Fakat tatları, tutuldukları fermantasyon işlemlerine bağlı olarak değişir. Yeşil çay, çay bitkisinin ilk 2 sıradaki yaprağından elde edilir ve buharda kısa süreli pişirilerek içilir. Siyah çay ise toplandıktan sonra fermentasyona uğrar.
Siyah çay, yeşil olarak kesilen yaprakların oksidasyonu ile, yani yapraklar siyahlaşıncaya kadar nemli odalarda, soğukta tutulması ile elde edilir. Oksidasyon boyunca polifenol maddelerin (kanser oluşumunu engelleyen maddeler) çoğu, kuvvetli antioksidanlar ile birleşir ve antioksidant özellikleri belli oranda kaybolur. Bu sebeple yeşil çay, siyah çaya nazaran daha kuvvetli polifenoller ihtiva ettiğinden biraz daha güçlü bir antioksidandır. Çay bitkisinden azami derece faydalanmak için, doğal haliyle yani yeşil olarak tüketilmesi gerektiği son yıllarda yapılan çalışmalarla ortaya konmuştur. Çayın C ve E vitamini gibi antioksidantlar kadar koruyucu olduğu da bilinmektedir.
Çay antioksidan özeliği ile özellikle yağların oksidasyona uğramasını ve böylece olası toksin oluşmasını engeller. Kansere karşı dolaylı koruyucu etkisi antioksidant özelliğinden kaynaklanır. Kansere sebep olan serbest radikallerin çaydaki polifenoller sayesinde tesirsiz hâle getirilmesi ya da bloke edilmesi antioksidant özelliğini açıklamaktadır. Bir bardak yeşil çay ortalama 20-30 mg kafein içerir. Bie bardak siyah çay ise ortalama 50 mg kafein içermektedir. Günlük 1-2 bardak çay tüketimi yeterli olacaktır.