Güncelleme Tarihi:
Diyetisyen & Yaşam Koçu Gizem Şeber, kadınların sıklıkla söylediği 4 diyet yalanını açıklıyor...
İngiltere’de 3000 kadın üzerinde yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, kadınlar diyet hakkında yılda ortalama 474 kez yalan söylüyor. En sık söylenen yalan ise “Sadece ufak bir porsiyondu.” Kadınların diyet konusunda en çok yalan söylemesine neden olan besinlerin başında tatlılar geliyor. Peynir, ekmek, fast-food besinler ve kızartmalar diyet yalanlarına en çok sebep olan diğer besin ve içecekler.
Kadınların kendilerine ve başkalarına en çok söylediği diyet yalanlarına ve bu yalanların sonuçlarına bir göz atmaya ne dersiniz?
Çoğu zaman ufak bir porsiyon bile o gün verdiğiniz bütün emeği kaybetmenize neden olabilir. Çünkü bir besinin küçük hacimde olması o besinin düşük kalorili olduğu anlamına gelmez. Özellikle tatlılar ve kızartmalar, küçük porsiyonlarda bile bir ana öğün kalorisi kadar kalori içerebilir. Böyle ufak bir porsiyondan ortalama 150-200 kalori alacağınızı unutmayın.
Akşam boyunca yemek yememek adına atıştırılan meyve, kuruyemiş ve diyet bisküviler genelde sayılmaz. Öğle kaçamağından sonra yaşanılan vicdan azabı ile akşam bir şey yememeye çalışırken, kaçırılan ufak tefek atıştırmalıklar ise bir akşam yemeği kalorisi kadar yani ortalama 350-550 kalori arası ediyor olabilir. Ayrıca hiçbir şey yememe durumunda da açlıktan düşen kan şekeri nedeniyle metabolizma yavaşlar. Böyle durumlarda en iyi seçenek salata – yoğurt, süt-yulaf ezmesi gibi daha düşük kalorili yiyeceklerle küçük bir ana öğün yapılmasıdır.
İş toplantısı esnasında ağzıma attığım iki kurabiye, arkadaşımın tuttuğu çikolata, sevgilimin arabasında denk gelince yolda atıştırdığım draje ve şekerler, markette alışverişte iken stantlarda denemem için ikram edilen peynir dilimleri hariç. Genelde oturup yemediğimiz, birilerinin ikram ettiği yiyecekleri hiç yememiş olarak varsaymaya hepimizin eğilimi var.
Böyle durumlarda öğün saatinde kuruyemiş, süt, ayran gibi tüketimi pratik bir ara öğün yapıp, müsait olduğunuz ilk an öğününüzü tüketebilirsiniz. Çok uzun süren açlıkların, yağ yakmanıza engel olduğunu ve bir sonraki öğünde kaçamak yapma ihtimalinizi çok ciddi anlamda arttırdığını unutmayın.
DHA