Güncelleme Tarihi:
Diyabet ve Metabolizma Uzmanı Tahir Haytoğlu, kadınlarda en sık görülen hastalıklardan biri olan tiroit hastalığı ile ilgili bilgiler verdi.
Saç telinden ayak tırnağına kadar bütün hücrelerin hangi hızda çalışacaklarının tiroit hormon seviyesine göre ayarlandığını söyleyen Haytoğlu, bu seviyenin az olduğu durumlarda ‘hipotiroidizm’, fazla olduğu durumlarda ise ‘hipertiroidizm’ hastalığının ortaya çıktığını ifade etti.
Hipotiroidizm’in Belirtileri
“Hipotiroidizm; halsizlik, yorgunluk, bitkinlik, kilo artışı, kilo verememe, üşüme, çabuk yorulma, cilt kuruluğu, barsak hareketlerinde yavaşlama, unutkanlık ve depresif duygu durumu belirtileri ile kendini gösteriyor.
Hipotiroidism’i olan kadınların adet kanamaları miktar olarak daha fazla ve daha uzun süreli olabiliyor. Tedavi edilmeyen bir kadının hamile kaldığı takdirde gebeliğini devam ettiremeyebileceğini dile getiren Dr. Tahir Haytoğlu, tiroit hormon ve HRT tedavisi ile hastalığın sonlandırılacağını dile getirdi.
Hipertiroidizm’in Belirtileri
Hipertiroidizm ise çarpıntı, sinir, iç sıkıntısı, el titremesi, istemsiz kilo kaybı, aşırı terleme, saç ve tırnakların hızlı uzaması-dökülmesi-kırılması, sık barsak hareketleri, adet düzensizlikleri, kalp ritim bozukluğu, osteoporoz ve kırıkların gelişmesi şeklinde kendini gösteriyor.
Haytoğlu, hipertiroidzmi olan kadınların, adet periyotlarının düzensiz olabileceğine dikkat çekiyor. Kısa süren adet kanamalarının yanı sıra 28 günden daha uzun periyotların da görülebileceğine işaret eden Haytoğlu, adet kanamalarının tamamen kesilebileceğini de belirtti. Hipertiroidzm, anti-tiroit ilaçlar veya cerrahi yöntemler ile tedavi edilebiliyor.