Güncelleme Tarihi:
32 yaşından sonra bir kadının yumurta sayısı ve kalitesi azalır. 30’lu yaşların ortasında yumurta kaybı artar.
Genellikle cinsel yolla bulaşan bir hastalık olan klamidya enfeksiyonunun sebep olduğu fallop tüpü iltihabı en sık görülme nedenidir. Diğer nedenler geçirilmiş dış gebelik ya da daha önce geçirilmiş karın operasyonlarıdır.
Bazı durumlarda rahmin içindeki endometriyal dokular normalde bulunmadıkları rahmin dışında büyüyebilirler. Bu durum endometriozis olarak adlandırılır ve sperm taşınmasını, yumurta kalitesini, yumurtalıklar ile fallop tüplerinin fonksiyonunu etkiler.
Bazı durumlarda da yumurtalıklardan yumurta salınması olmayabilir. Altta yatan nedenler, yaralanma, tümörler, aşırı egzersiz ve açlık olabilir. Buna ek olarak bazı ilaçlar yumurtlama bozukluklarına sebep olabilir.
Prolaktin, süt üretimini uyaran hormondur. Yüksek seviyede olması yumurtlamayı etkileyebilir.
Ovulasyon problemine neden olan çok fazla miktarda androjen hormonu üretilir. PCOS ayrıca insülin direnci ve obezite ile de ilişkilidir.
40 yaş öncesinde ovaryan folliküllerin erken tükenmesi sonucu adet kanamasının olmamasıdır. Nedeni genellikle bilinmemekle birlikte, belirli koşullar, bağışıklık sistemi hastalıkları, radyasyon veya kemoterapi tedavisi ve sigara dahil olmak üzere ERKEN MENOPOZ ile ilişkilidir.
30’lu 40’lı yaşlardaki kadınlarda sık görülen rahim duvarındaki iyi huylu tümörlerdir. Nadiren fallop tüplerineki geçişi engelleyerek kısırlığa neden olabilir. Daha sıklıkla miyom döllenmiş yumurtanın doğru implantasyonuna müdahale eder.
Pelvik enfeksiyon, apandisit, karın ve pelvik cerrahisi sonrası organları bağlayan skar (yara) dokusu bantları olarak tanımlanır. Bu skar dokusu oluşumu doğurganlığı bozabilir.
Bazı ilaçların kullanımı geçici olarak infertilite yapabilir. Çoğu durumda ilaç kullanımı durdurulduğunda infertilite geri dönmüştür.
Tiroid bezi bozukluklarında çok fazla (hipertiroidi) ya da çok az (hipotiroidi) tiroid hormonu salgılanabilir, bu da adet görmeyi engelleyebilir ve infertiliteye neden olur
Belli kanserler özellikle de Kadın üreme sistemi kanserleri ciddi bir şekilde kadın infertilitesine zarar vermektedir. Radyasyon ve kemoterapi de kadının doğurganlığını etkiler. Kemoterapi kadın ve erkekte de üreme fonksiyonlarına zarar verebilmektedir.
Rahim ağzı ve tüplere zarar vermenin yanı sıra düşük ve dış gebelik riskini arttırır.
Çok kilolu ya da aşırı zayıfsanız yumurtlama olmaz.
Cinsel yolla bulaşan hastalık öykünüzün olması çocuk sahibi olmanızı zorlaştırır.
Günde 6 fincan kahveye eşdeğer kafein tüketmeniz fertilite oranınızı azaltır.
Gecikmiş puberte ya da amenoreyle ilişkili tıbbi durumlar, Cushing hastalığı, orak hücre hastalığı, böbrek hastalığı ve diyabet kadın infertilitesini etkileyebilir.